ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Els Reguers

El poble

Poble del municipi de Tortosa (Baix Ebre) situat al sector nord-occidental del terme, a la dreta de la rambla de la Cervera, al límit amb el terme de Roquetes, al sector de contacte de la plana amb el massís dels ports de Tortosa. Actualment hi viuen 662 persones, segons dades del padró municipal d'habitants. Rega el territori la sèquia de la Cervera, però predomina l'agricultura de secà (oliveres). A la localitat ha estat tradicional l'aprofitament del margalló.

L'any 1853 s'independitzà de Tortosa però, 2 anys més tard va demanar la seva reagregació. (Acord de la Diputació Provincial de Tarragona, 5/12/1855). Per les seves muntanyes han sovintejat els bandolers i els guerrillers (el nom del camí dels Bandejats sembla referir-s’hi), com ara carlins o Panxampla, i el company de la famosa maqui la Pastora, Francisco Serrano Iranzo (Pitarque, 25/09/1911 – els Reguers-Tortosa, 2/08/1954) morí en un assalt amb la Pastora a la finca dels Nomen.

Per a una informació molt més completa del poble cal recórrer al llibre Els Reguers, d'Adrià Grau Forés i Tomàs Camacho Molina. Editorial Cinctorres Club, 1999.