ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 02/11/2020
La ciutadania escull nou propostes, en els quarts pressupostos participatius de Tortosa
La votació, íntegrament telemàtica, ha superat el miler de votants i ha incrementat el nombre de participants per internet respecte a les edicions anteriors
La ciutadania de Tortosa ha escollit un total de nou actuacions, en els pressupostos participatius d'enguany. L'opció més votada ha sigut l'eliminació de quaranta barreres arquitectòniques a passos de vianants als barris del Temple i Ferreries, per situar-los a cota zero. Esta actuació està valorada en 48.000 euros i ha assolit el nombre màxim de vots d'esta edició: 304.

La segona actuació escollida és la construcció d'una pista d'habilitats esportives ('pumptrack') al Temple. Es tracta d'un circuit d'ondulades i corbes amb asfalt, que es poden usar bicicletes, patins o patinets. El pressupost és de 69.000 euros. Juntament amb estes actuacions, també ha sortit escollida la instal·lació d'enllumenat al camí d'Orleans, entre la zona del Seminari i la rotonda del Parc de Nivera, amb 32.000 euros; la instal·lació de quatre punts d'alimentació per a colònies de gats a Ferreries, de 9.000 euros; la construcció d'una rampa d'accés per a vianants al c. Tarragona i a la plaça 1 d'Octubre, de 6.000 euros; la instal·lació d'un espill a l'encreuament del carrer Hernan Cortés i la rambla Pompeu Fabra, de 250 euros; i la instal·lació de bandes reductores de velocitat al carrer Barcelona, entre la plaça Àngel Acosta i l'estació de tren, de 2.600 euros.

Pel que fa als Reguers, l'opció més votada és la renovació dels jocs infantils de la zona esportiva, pressupostada en 15.000 euros. En el cas de Vinallop, la proposta escollida és la instal·lació d'un circuit biosaludable amb elements per a diferents col·lectius, amb 15.000 euros de pressupost.

La quarta edició dels pressupostos participatius ha quedat marcada per l'afectació que la pandèmia de covid-19 ha tingut en el desenvolupament habitual. Inicialment es va haver d'ajornar el calendari habitual, durant l'abril i maig. L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha recordat que això ha afectat al nombre de votants, ja que tots els anys la fira Expoebre esdevé un dels principals punts de votació per a la ciutadania. No obstant això, l'alcaldessa ha assenyalat que l'Ajuntament va voler mantindre la convocatòria en unes altres dates, per facilitar que la ciutadania pogués mantindre la participació directa sobre les accions a desenvolupar en el pressupost de l'any vinent.

Esta participació s'ha hagut de fer íntegrament per internet per les mesures de prevenció de la covid-19. En total, s'han comptabilitzat 1.029 votants, una xifra que supera les anteriors participacions telemàtiques: l'increment d'enguany en relació al 2018, quan hi va haver 719 vots per internet, és del 43,1%; respecte al 2019, amb 625 vots telemàtics, l'increment és més gran, del 64,6%.

La tinent d'alcalde i regidora de Participació Ciutadana, Dolors Bel, ha destacat la consolidació del vot electrònic, que s'ha vist afavorit per l'ús creixent de les noves tecnologies com a conseqüència dels nous hàbits que ha comportat la pandèmia en el dia a dia. Per esta raó, la regidora ha apuntat que el vot telemàtic continuarà tenint molt pes en les pròximes edicions. Tant Bel com Roigé han agraït la implicació de la ciutadania, malgrat les dificultats, que ha fet possible tot el procés, des de l'elecció de les propostes fins al moment final de les votacions.