ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Festes de la Cinta

Presentació

La Festa Major de Tortosa se celebra en honor a la seva patrona la Mare de Déu de la Cinta, i té lloc al voltant del primer diumenge de setembre. Es tracta d’una festa d’una llarga tradició.

Al principi del segle XVI, sent bisbe de Tortosa Alfonso d'Aragó, amb el desig d'augmentar el culte a la Santa Cinta, va establir una festivitat amb culte propi, el segon diumenge d'octubre. Aquesta festa es va celebrar en aquesta data fins a l'any 1867, quan la festa es va traslladar al primer diumenge de setembre, data en què se celebra en l'actualitat.

L'any 1863 es va proclamar la Verge de la Cinta, juntament amb l'Àngel Custodi, patrona de la ciutat.

La festa té el seu inici el dissabte anterior al cap de setmana del primer diumenge de setembre, dia en què se celebra la proclamació de les pubilles i pubilletes i el pregó de la Festa Major. Les Festes de la Cinta, com popularment s’anomenen, se celebren durant cinc dies, de dijous al primer dilluns de setembre. Diumenge és el dia de la Patrona de la Ciutat i tenen lloc tots els actes religiosos en honor a la Verge de la Cinta. Durant aquests dies la ciutadania surt al carrer per participar en les activitats populars, folklòriques i d’oci, com són els ball populars, concerts de música, correfoc, cosso iris, repartiment de panoli i actes religiosos com l'ofrena i la processó.