ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 07/08/2007
Descobreixen a Tortosa els nivells arqueològics més antics de la ciutat, datats del segle VII abans de Crist
La troballa està situada al carrer Sant Domènec, al costat dels Reials Col'legis

Les excavacions arqueològiques del carrer Sant Domènec de Tortosa han posat al descobert els nivells arqueològics més antics localitzats fins ara a la ciutat de Tortosa, amb estructures i ceràmica que data del segle VII adC., el que ens situa en època pre-ibèrica. Els treballs de camps realitzats pels arqueòlegs del Seminari de Protohistòria de la Universitat Rovira i Virgili d'han presentat avui a l'Ajuntament de Tortosa i determinen que l'estructura localitzada durant les excavacions es tracta d'un mur de grans estructures i amb grans pedres que inicialment es va creure que podria haver estat la muralla romana, del segle II i III abans de la nostra Era. Finalment, però, els treballs han revelat que es tracta d'un mur més antic, de l'època ibèrica, on s'hi ha localitzat ceràmica i àmfores fenícies probablement procedents de la part alta del turó de la Suda que per primer cop situa l'ocupació humana de Tortosa en la seva època més antiga, al segle VII adC. Segons l'arqueòleg-coordinador de la URV, Jordi Diloli, fins ara hi havia indicis per textos com els de Avie que ens parla de l'existència d'una gran ciutat vora l'Ebre anomenada Tiriques i altres textos com els de Tit Livi o el propi Juli Cèsar que ens parlen també d'Hibera com una gran ciutat, però fins ara no existien referències arqueològiques que a Tortosa hi hagués un assentament humà en aquella època. ?Ara podem dir que sí hi va haver un assentament humà. Per primera vegada, per tant, hi ha una relació entre els textos i les excavacions arqueològiques i malgrat que no podem afirmar amb rotunditat que es tracti de Tiriques o Hibera, però sí podem apuntar cap a una estructura i un assentament important'.



L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha explicat que un cop documentada i datada la troballa arqueològica, s'ha sol'licitat a la Generalitat de Catalunya permís per conservar l'assentament i tapar-lo amb l'objectiu de dur a terme la urbanització del carrer Sant Domènec tal i com estava previst. L'Ajuntament ubicarà en el punt de l'assentament un pannell informatiu-divulgatiu que deixi constància de la troballa.



Pel que fa a les obres d'urbanització del carrer Sant Domènec, s'iniciaran d'immediat, si bé l'alcalde Ferran Bel ja ha advertit que les obres no estaran encara enllestides a principi de setembre per l'inici del curs de l'Escola Oficial d'Idiomes i que els alumnes hauran d'accedir provisionalment pel carrer Providència.