ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 14/11/2016
Més inversió, menys pressió fiscal, nova reducció de l'endeutament i manteniment de la qualitat dels serveis públics, eixos del pressupost de 2017

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el regidor d'Hisenda, Marià Martínez, han presentat avui els comptes municipals per a l'any 2017, que se sotmetran a aprovació en un Ple extraordinari el proper divendres 18 de novembre. Del nou pressupost destaca un repunt en la política inversora, un nou esforç en la reducció de l'endeutament, menys pressió fiscal i l'objectiu de continuar prestant uns serveis públics de qualitat. El pressupost general (despeses consolidat) és de 69.337.791 euros, amb una variació del 4,22% respecte 2016. El pressupost de l'Ajuntament suma 35.105.414 euros, amb un increment del 8,77%.



L'alcalde i el regidor han explicat que els nous comptes són fruit de la política dels últims anys, basada en posar ordre a les finances, reduint el deute i millorant la gestió, la qual cosa ha permès mantenir ingressos i continuar la política de reduir pressió fiscal. Enguany, a més, es marca un punt d'inflexió en les inversions, que creixen i es confia mantenir la línia ascendent els propers anys. Bel ha volgut precisar que les xifres previstes en aquest àmbit acabaran creixent durant 2017, a mesura que es concretin projectes previstos com el futur espai de davant de la Catedral. En qualsevol cas, la partida més important se l'emporta la nova piscina i complex d'aigües (3.280.000 euros), en la plurianualitat prevista, seguida de les inversions a les EMD (440.000), la reforma del pont de l'Estat (340.000), el manteniment de la via pública (126.750) o la rehabilitació d'edificis (30.000). Una de les principals novetats en aquest àmbit és la dotació amb 150.000 euros per a les actuacions que determinarà la ciutadania a través d'un procés participatiu.



Bel ha recordat que, un any més, continuen congelats els tributs municipals i es redueix un 1% la taxa d'escombraries, acumulant així una baixa del -12% en els últims 4 anys. El rebut de la brossa és més barat avui a Tortosa que el 2008, quan es va implantar la recollida selectiva a tot el municipi. L'alcalde també ha fet notar que l'esforç en la reducció de l'endeutament dels últims anys deixarà el deute en el 65,26% a finals de 2017, unes xifres mai vistes en dècades al consistori tortosí. "Això valida en nostre model de gestió basat en l'eficàcia i l'eficiència." De la seva banda, Marià Martínez ha indicat que el pressupost manté l'accent social, incrementant dotació de programes, aportacions a entitats socials i mantenint bonificacions socials als contribuents amb menys recursos. La renovació de diferents contractes, com la neteja, la recollida de la brossa i la neteja d'edificis municipals, permetrà que es visualitzi una millora en el manteniment de la ciutat. L'àmbit de la promoció de la ciutat, amb un reforç en les polítiques de turisme i l'emprenedoria, també és un dels eixos prioritaris del nous comptes municipals. L'aposta per la descentralització municipals es tradueix en la consolidació i millora de les EMD i pobles reforçant finançament i programant inversions importants.



El nou pressupost s'ha confeccionant amb els condicionants habituals dels últims anys, l'estricta normativa imposada pel Govern de l'Estat, el context social i econòmic encara complex i la manca d'informació sobre els pressupostos generals de l'Estat de 2017.