ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 12/03/2015
L'Ajuntament de Tortosa amplia el nombre d'espais cardioprotegits a diversos equipaments públics

L'Ajuntament de Tortosa ha dotat diversos equipaments municipals públics amb desfibril'ladors externs automàtics (DEA), que s'afegeixen als ja existents en diferents instal'lacions esportives i als pobles, i que tenen com a objectiu oferir una resposta ràpida davant possibles situacions de parades cardiorespiratòries en usuaris d'aquests espais. Els edificis que incorporen DEA són l'Ajuntament, el Mercat Municipal, el Museu, el Teatre Auditori Felip Pedrell, el Centre Cívic Ferreries i el pavelló poliesportiu de Ferreries. També es dota a la Policia Local i a Protecció Civil amb dos DEA mòbils. Amb aquesta actuació, l'Ajuntament de Tortosa amplia els espais cardioprotegits del municipi. També s'han d'afegir els existents en diferents pobles del municipi, així com les dels pavellons de Remolins, Temple i Ferreries, i el camp de futbol. Així doncs, el municipi compta actualment amb un total de 20 aparells. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, acompanyat dels tècnics de l'empresa que ha instal'lat els DEA, ha presentat aquesta nova actuació.



Junt a la dotació d'equips desfibril'ladors als edificis públics, ara s'inicia un període de formació de les persones responsables d'aquests equipaments, que seran les encarregades d'utilitzar els DEA en cas de necessitat.



Un desfibril'lador extern automàtic (DEA) és un aparell electrònic portàtil que diagnostica i tracta l'aturada cardiorespiratòria (que es detecta quan una persona està inconscient i no respira normalment) causada per una fibril'lació ventricular o una taquicàrdia ventricular sense pols. Aquest aparell genera una descàrrega elèctrica que aplicada abans dels deu minuts de l'aturada cardiorespiratòria pot reactivar la funció cardíaca.



Cada 20 minuts es produeix una parada cardiorespiratòria extrahospitalària, esdevenint la principal causa de mort entre la població espanyola, superant en 4 vegades a les víctimes d'accidents de trànsit. En la majoria dels casos, aquesta parada és deguda a una fallada cardíaca, que té en el seu origen la fibril'lació ventricular. La desfibril'lació cardíaca és l'únic tractament conegut per revertir els casos de parada cardiorrespiratòria amb fibril'lació ventricular. El temps de resposta a aquestes eventualitats és determinant per la supervivència del pacient. Segons els experts, fins a un 90% dels casos poden revertir si la desfibril'lació es realitza en el primer minut, reduint aquest percentatge en un 10% per cada minut que passa.