ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 24/07/2014
Un multitudinari acte inaugural i el pregó de Xavier Graset donen el tret de sortida a la XIX Festa del Renaixement

La plaça de l'Ajuntament s'ha tornat a quedar petita un any més en l'acte d'inauguració de la XIX Festa del Renaixement, per on han desfilat alguns dels elements més representatius de la Festa. Abanderats, famílies nobles, Procuradors, Fanfara de la Vegueria, els Quicos de la Taverna d'Enrico o els misteriosos Ourobouros, han donat el tret de sortida a quatre dies farcits d'activitats i d'espectacles que retornaran Tortosa al segle XVI. Després de la inauguració, el seguici de les banderes de la Ciutat i de la Vegueria, acompanyades del Consell i seguides pels Procuradors, s'ha endinsat cap al centre històric de la ciutat, fent parada al Portal del Romeu, on s'ha fet la tradicional cerimònia d'obertura de portes. Entrats ja al segle XVI, la plaça de l'Absis ha estat l'escenari del jurament dels Procuradors de
la Ciutat, presidida pel Procurador en Cap, Ferran Bel.



El periodista Xavier Graset, bon coneixedor de Tortosa i de les Terres de l'Ebre, ha estat enguany l'encarregat de llegir el pregó de la XIX Festa del Renaixement. El vila-secà, vestit també per a l'ocasió, ha fet un viatge al 1600 per evocar el passat esplendorós de Tortosa i per lloar l'aposta de la ciutat per reviure'l amb aquesta festa. Graset ha fet diferents picades d'ullet a l'actualitat, com la llengua o el procés que està vivint Catalunya. També s'ha referit als seus amics de Quico el Célio i ha posat la nota emotiva en recordar l'escriptor Gerard Vergés, mort el Sant Jordi passat, quan ha recitat el poema que l'autor va dedicar al quadre "El jardí de les delícies".



La XIX Festa del Renaixement continua demà divendres amb els mercats d'època, els campaments, les actuacions de carrer i els diferents espectacles. Tot el programa pot consultar-se a www.festadelrenaixement.cat. Aquest divendres, a les 19 hores, es fa l'acte d'inauguració del Taulell al Carrer, que aquest any presideix la presidenta d'?'mnium, Muriel Casals.