ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 29/05/2014
L'Ajuntament de Tortosa incorpora la urbanització de la plaça Mossèn Sol en la recta final del PINCAT

El Pla Integral del Nucli Antic de Tortosa (PINCAT), l'instrument cofinançat per l'Ajuntament i la Generalitat que en els últims anys ha fet una profunda rehabilitació del centre històric de la ciutat, ha entrat definitivament en la seva recta final. En l'última reunió de la Comissió de Seguiment, que formen administracions i representants d'entitats i associacions, s'ha informat de l'estat d'execució del Pla i de les obres a punt d'iniciar. La novetat més important és la incorporació al projecte de la urbanització de la plaça Mossèn Sol, al barri del Rastre, les obres de la qual es preveu executar aquest 2014. Abans, durant el mes de juny, començarà la urbanització integral d'una de les artèries més importants del centre històric, el carrer Montcada, junt a la plaça Montserrat i el carrer Bonaire. A data d'avui, un 86,7 % del PINCAT està executat, mentre que la resta està en procés o a punt d'iniciar-se.



L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que ha comparegut acompanyat del delegat del Govern, Xavier Pallarès, i la tinent d'alcalde de Serveis al Territori, Meritxell Roigé, ha explicat que l'actuació que es farà sobre la plaça Mossèn Sol permetrà que "recuperi la centraliltat que va tenir com a element vertebrador d'un barri molt dinàmic". En l'espai resultant hi haurà poques places d'aparcament, en considerar que aquesta problemàtica quedarà resolta amb l'obertura de l'aparcament soterrat del carrer Montcada. Pel que fa a la mobilitat, tot l'espai de la plaça serà de prioritat invertida, amb accés només per als veïns. Bel ha afegit que la nova plaça Mossèn Sol, que tindrà un cost d'urbanització d'uns 400.000 euros, permetrà incorporar-la com a espai ciutadà per a la celebració d'activitats d'oci i culturals.



El PINCAT té un pressupost de 18.897.092 euros, cofinançats al 50% entre la Generalitat i l'Ajuntament. D'aquests, 16.231.559 euros ja s'han justificat. Tanmateix, davant les dificultats financeres i de tresoreria de la Generalitat, el Govern no ha pogut fer front als 8 milions que li pertoquen i només ha pogut pagar 4.646.000 euros, ha explicat l'alcalde. Això fa que l'Ajuntament tingui pendent de pagament de la Generalitat, en concepte de PINCAT, un total de 3.469.000 euros. Davant d'aquesta situació, és l'Ajuntament qui ha hagut d'avançar aquests diners i ja porta pagats 11.585.000 euros, que l'alcalde ha qualificat de "gran esforç financer".



Així les coses, la Generalitat ha incorporat al pressupost de 2014 un total de 37 milions d'euros per poder fer front als imports pendents de pagament de la Llei de Barris. D'aquests, a Tortosa li corresponen 1.560.000 euros. D'acord amb aquesta previsió d'ingressos, l'Ajuntament podrà escometre les obres previstes del carrer Montcada i de la plaça Mossèn Sol en els propers mesos, així com continuar fent expropiacions i atorgant subvencions per a la millora de cobertes i façanes. De cara al tram final del PINCAT, que se situa durant 2015, circumstància que obliga a demanar una nova prórroga, s'iniciaran les actuacions previstes de prolongació del passeig de Ronda i urbanització del carrer Sant Francesc.



L'alcalde ha recordat que per a 2014 hi ha una línia de subvenvió de 48.000 euros per rehabilitar cobertes i façanes i de 400.000 per a continuar amb les actuacions generals de millora del nucli antic en el marc del programa Treball als Barris.