ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 30/04/2014
L'aprofitament de la biomassa com a combustible centra la primera de les jornades del Saló Ebreambient

L'aprofitament de la biomassa com a combustible, procedent de la gestió de masses forestals, centra aquest any el 9è Saló de medi ambient i sostenibilitat "Ebreambient" que es fa en el marc de la fira Expoebre, que demà dijous 1 de maig obre portes al pavelló firal de Tortosa. Avui dimecres s'ha fet la primera de les dues jornades sobre biomassa, dedicada al paper de les administracions locals en la seva gestió. La segona jornada, que es farà divendres, estarà dedicada a la gestió per part de les empreses. Tecnics de diferents administracions, com el CODE, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, l'Associació d'Entitats Locals Propietàries Forestals de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Departament d'Agricultura han intervingut en aquesta primera sessió, que ha inaugurat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Pere Vidal, i el vicepresident del CODE, Eduard Robert.



El representant del Govern de la Generalitat del Departament d'Agricultura ha destacat la importància de la gestió forestal al nostre país a través d'una silvicultura sostenible, que permeti generar activitat econòmica, llocs de treball, fer una gestió intel'ligent dels boscos i potenciar la seva biodiversitat. El 64 per cent de la superfície de Catalunya és massa forestal. Segons ha explicat Pere Vidal, el Govern va aprovar al febrer passat l'estratègia per promoure l'activació de la gestió forestal sostenible a través de l'aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola. D'acord amb la planificació de la Generalitat, aquesta estratègia ha de permetre fer treballs silvícoles i millores en 25.000 ha/any el 2020, quan actualment ens situem en 10.000 ha/any per a l'obtenció d'energia tèrmica. Això suposarà mobilitzar 600.000 tones/any, quan actualment es gestionen 240.000 tones/any. En l'àmbit de les Terres de l'Ebre, el segon territori amb més superfície forestal de Catalunya després dels Pirineus, Vidal ha assenyalat que s'està treballant per fer una actuació integral a tot el territori en la mesura que "considerem que la rendibilitat econòmica de l'obtenció de la biomassa com a combustible està garantida".



L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha afirmat que cal encara una major conscienciació quant a les possibilitats de la biomassa i que la implicació de l'administració local és del tot imprescindible, en la mesura que tenen la titularitat d'una part molt significativa dels terrenys forestals. Bel ha volgut destacar, en aquest sentit, la labor del CODE, tant en la vessant tècnica com en la de difusió. Finalment, el vicepresident del CODE, Eduard Robert, ha adreçat algunes preguntes als ponents i als participants en aquesta jornada a mode de reflexió,com per exemple si el país té suficient capacitat de resposta a una ingent demanda de biomassa.