ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 10/03/2014
La població immigrant s'ha reduït un 6% a Tortosa en els últims 5 anys

La població immigrant ha reculat d'una manera molt notable en els últims cinc anys a Tortosa, passant del 25,4% de 2009 al 19,4% actual. Els col'lectius amb una major presència al municipi continuen sent els ciutadans procedents del Marroc, un 33,82% de tota la població immigrant, seguits dels de Romania (16,1%) i Pakistan (11,7%). Tanmateix, aquestes tres nacionalitats també estan minvant. Els pakistanesos s'han reduït un -39% des de 2009, els romanesos un -29% i els marroquins un -20%. Pel que fa a l'últim any, s'observa una estabilització de la població romanesa, mentre que la pakistanesa continua reduint-se (-15%) a uns nivells superiors a la marroquina (-10%). Aquestes dades s'han donat avui en el marc de la presentació de la memòria de l'àrea de Serveis a les Persones corresponent a l'exercici 2013, que han informat l'alcalde, Ferran Bel, la tinent d'alcalde de l'àrea, Ana Algueró, i el director de l'àrea, Ernest Valls.



L'equip bàsic d'atenció social municipal està format per 14 professionals, que durant 2013 van iniciar 691 nous expedients i van atendre 2.924 persones. Actualment hi ha 1.860 expedients actius. En l'àmbit de la dependència s'han tramitat 75 nous Plans Individuals d'Atenció (PIA). Si parlem de prestacions socials, el servei d'atenció domiciliària (SAD) a persones amb dependència ha tingut 98 usuaris el 2013, amb més de 18.000 hores de treball; el SAD social ha tingut 36 usuaris, 46 el servei de teleassistència, 36 el transport adaptat per a gent gran i 31 el transport de persones amb discapacitat.



El Servei d'informació i atenció a les dones (SIAD), format per 3 professionals, ha atès 145 dones durant 2013. Pel servei d'acollida i atenció d'urgència han passat 6 dones i 10 infants.



El Menjador social "Mossèn Sol" va servir 5.843 àpats durant tot l'any 2013, mentre que la Casa d'acollida ha registrat 946 estades d'una nit. Amb Càritas i Creu Roja, ONG amb qui l'Ajuntament col'labora, s'han derivat 200 famílies dins del programa d'ajuts d'alimentació. El dinars servits en el marc del programa "Compartim taula", adreçat a la gent gran al menjador de la Residència St Miquel Arcàngel, han estat 949.



El Centre Obert Sant Francesc, dedicat a l'atenció d'infants i adolescents, ha tingut 60 usuaris, mentre que el Punt de Trobada, l'espai de relació entre els infants i les seves famílies, ha atés 42 casos.



Dins de l'àrea de Serveis a les Persones s'inclouen altres departaments, entre els quals Diversitat Cultural, que gestiona el servei de mediació comunitària, la fira de Nadal, el projecte del FCBarcelona FutbolNet, i la tramitació d'expedients de reagrupament familiar, que el 2013 va ascendir a 63.



Ensenyament i Universitats també s'inclouen dins la macro àrea de Serveis a les Persones. Entre les xifres més significatives destaquen els 288 alumnes matriculats en alguna de les escoles municipals, de teatre (98), música (150), dansa (17) i tall i costura (23). L'Espai Obert d'Aprenentatge, on es fan tallers de família i orientació i formació de joves nouvinguts, ha atés 140 persones. Dins del Pla de transició al treball, on es treballa la reinserció al món educatiu i laboral de joves procedents del fracàs escolar, s'han tractat 33 casos. I el programa Coneixement de l'entorn, enfocat a l'acollida de nouvinguts, ha tingut 46 usuaris el 2013.



L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha precisat que tots els serveis que presta aquesta àrea no podran tenir continuïtat si s'aplica la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat Local del Govern de l'Estat, que l'Ajuntament de Tortosa ja ha recorregut al Tribunal Constitucional per invasió de l'autonomia local.