Prop de 400 persones participen en algun dels programes que impulsa l'Ajuntament de Tortosa destinats a promoure la formació, la inserció laboral i l'emprenedoria. Els col'lectius que es beneficien d'aquests cursos subvencionats pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) són diferents quant a edats i formació, però tots tenen en comú la necessitat de millora formativa per tal de poder-se reincorporar al mercat laboral o d'entrar-hi per primera vegada amb un ofici après. Aquest últim seria el cas dels 10 alumnes que prenen part en una nova edició de la Casa d'Oficis, en la seva modalitat de serralleria, que durant aquestes setmanes estan formant-se a les instal'lacions municipals de Manteniment i Serveis, el que habitualment coneixem com el magatzem de la Brigada. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, acompanyat de la directora dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació, Mercè Miralles, del tinent d'alcalde de l'àrea de Promoció, Emili Lehmann, i del tinent d'alcalde de l'àrea d'Espai Públic, han informat avui del detall d'aquests programes en una visita als alumnes de la Casa d'Oficis.
L'alcalde ha agraït el suport de la Generalitat "perquè malgrat les dificultats econòmiques està fent un esforç molt important en les polítiques d'ocupació". Bel ha destacat també la implicació del personal de l'àrea de Promoció, en particular l'equip del Centre de Formació Ocupacional (CFO). De la seva banda, Mercè Miralles ha explicat que la inserció laboral dels col'lectius de desocupats joves són, actualment, la prioritat del Govern de la Generalitat, fet que explica la major proporció de cursos dirigits a aquest segment. Finalment, el tinent d'alcalde de Promoció, Emili Lehmann, ha recordat que els participants en cursos com la Casa d'Oficis reben tant formació teòrica com pràctica, circumstància que els situa en una bona posició per poder trobar feina una vegada finalitzat el curs.
Altres programes actualment en marxa en el marc de la Formació i Ocupació Juvenil són el de "Joves per l'ocupació", amb 16 inscrits, que té per objectiu augmentar la inserció de joves en atur de 16 a 25 anys que no han acabat l'ensenyament secundari. El programa "Fem ocupació per a joves", per a joves d'entre 18 i 30 anys en atur, sense qualificació però amb experiència laboral, compta amb 30 inscrits.
Dins l'àmbit de Millora de l'Ocupabilitat, destaquen els cursos de formació professional per a l'ocupació, amb 75 alumnes en els cursos de Muntatge i manteniment d'instal'lacions solars tèrmiques i d'Activitats i Gestió Administrativa (Programa SEFED). En aquest cas són cursos teòrico-pràctics amb la finalitat de millorar la qualificació professional i la capacitat d'inserció laboral dels participants. Altres programes actualment en marxa són Dispositius d'inserció laboral per a col'lectius amb dificultats especials-Treball als barris (2 tècnics), Programa Mixt Treball i Formació (13 alumnes), Col'laboració Social (8 beneficiaris), Programes d'experimentació laboral (22 beneficiaris-plans d'ocupació), i Programa de Treball i Formació adreçat a aturats perceptors de la renda mínima d'inserció (6 beneficiaris).
Finalment, en l'apartat d'Emprenedoria, i en col'laboració amb el Consell Comarcal del Baix Ebre, està actualment en marxa el programa Catalunya Emprèn, destinat a fomentar l'emprenedoria per tal d'afavorir la creació d'empreses i consolidar-ne de creades. Compta amb 200 inscrits.