ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 11/10/2013
L'Ajuntament aprova les ordenances fiscals amb congelació d'impostos i rebaixa un 5% el rebut de la brossa

Congelació d'impostos, rebaixa de la taxa d'escombraries un 5 per cent, manteniment i creació de noves bonificacions socials, i continuar l'actualització dels padrons, amb l'objectiu d'assolir uns ingressos addicionals que permetin seguir sense apujar la pressió fiscal i introduir noves bonificacions socials per als col'lectius més desafavorits. Aquests són alguns dels trets més significatius de les Ordenances Fiscals de l'Ajuntament de Tortosa per a 2014 que aquest matí s'han aprovat en Ple extraordinari, amb el vot favorable dels 12 regidors de CiU, l'oposició dels 5 regidors presents de PSC, ERC i IC-ET, i l'abstenció de PxC.



Les ordenances fiscals del proper exercici es fan encara en un escenari econòmic difícil, en el qual continua sense resoldre'ls el finançament de les administracions locals, i en el marc de les restriccions imposades pel Pla d'Ajustament en què es troba immers l'Ajuntament de Tortosa. Malgrat tots aquests condicionants, l'alcalde ha insistit que el govern municipal que presideix manté l'aposta per la congelació d'impostos.



En aquest sentit, els impostos (IBI, IAE, Plusvàlua, i ICIO) es congelen i mantenen les bonificacions existents. Pel que fa a les taxes, en general s'actualitzen d'acord amb l'IPC interanual (1,7%). La taxa d'escombraries, en canvi, redueix un 5 per cent la tarifa per a tots els habitatges, la resta d'epígrafs no s'actualitzen i s'inclou un epígraf específic per a locals no susceptibles d'activitat econòmica i que no l'hagin tingut en els últims 5 anys. En aquest punt, l'alcalde s'ha mostrat optimista de cara al futur en el sentit que confia amb una nova rebaixa de la factura de la brossa, gràcies al previsible estalvi fruit del nou Consorci de Residus.



Pel que fa a a taxa sobre llicències ambientals i d'activitats, l'Ajuntament estableix una nova exempció per a entitats i associacions sense ànim de lucre, una bonificació del 40% per promoure l'autoocupació en aturats de llarga durada i una nova tarifa per promoure activitats dins l'àmbit del PINCAT amb una reducció del 75%. En la taxa d'utilització privativa i aprofitament de domini públic s'estableix un nou fet imposable per la instal'lació de caixers automàtics per part d'entitats financeres.



La societat municipal Tortosasport estableix una reducció de fins al 50 per cent de la quota per als abonats en situació d'atur. Addicionalment, les taxes per visites als Jardins del Príncep, Centre d'Interpretació del Renaixement i Museu de Tortosa, incorporen l'entrada gratuïta per als socis del Club Super 3.



L'alcalde ha dedicat un capítol específic a les bonificacions de caràcter social que l'Ajuntament de Tortosa ha introduït en els últims anys i a la manera com s'han obtingut els recursos per fer-ho possible. Una de les més significatives és l'actualització de padrons, en particular l'IBI, amb una campanya d'inspeccions duta a terme aquest 2013 que ha permès identificar parcel'les en situació irregular, bé sigui per impagament o bé per no declarar ampliacions, que ha generat uns ingressos de 1,5 milions d'euros. "Aquests diners ens permeten continuar sense incrementar la pressió fiscal a la ciutadania i mantenir i crear noves bonificacions socials als col'lectius que més pateixen la crisi", ha indicat l'alcalde. "Continuarem sent diligents per fer que pagui tothom, en benefici de tots." Bel ha explicat que el procés d'actualització cadastral que s'inicia a nivell de tot l'Estat, i en el qual participa Tortosa, donarà més força a l'Ajuntament per aconseguir cobrar aquestes infraccions.



Així, al marge de les noves bonificacions que s'introdueixen el 2014, continuaran aplicant-se les actualment vigents, entre les quals destaca la de fins al 90% (IBI) pels titulars o cotitulars de família nombrosa, en funció de la capacitat econòmica, per l'immoble que constitueixi el domicili habitual. Pel que a l'impost de la Plusvàlua es manté una bonificació fins al 95%, en funció de la capacitat econòmica, en les transmissions de béns per causa de mort en el cas que l'immoble hagi es