El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presidit avui la signatura d'un conveni de col'laboració per implantar el servei de mediació hipotecària, Ofideute, a Tortosa. L'acord l'han signat el secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, el director de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt, i l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel. L'acte s'ha fet minuts després de la recepció que s'ha fet a Santi Vila, per part de la corporació municipal, en la seva primera visita a l'Ajuntament de Tortosa des que és conseller.
La Generalitat compta des de gener de 2010 amb el servei d'Ofideute, creat per pal'liar els efectes de la crisi en l'àmbit de l'habitatge i evitar l'exclusió social per motiu residencial.
Ofideute atén les consultes de la ciutadania respecte les dificultats relacionades amb el pagament dels seus préstecs hipotecaris destinats a la compra del seu habitatge habitual i sobre les seves responsabilitats contractuals. Igualment, s'ofereix per intercedir entre les famílies i les entitats financeres titulars dels préstecs; per arbitrar solucions proporcionades i adaptades a la capacitat actual de pagament dels afectats, que possibilitin el retorn del crèdit, i evitar la pèrdua de l'habitatge; o arribar, sinó, a la resolució no carregosa del préstec.
Des dels inicis d'Ofideute, el Departament de TES treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis i així atendre els afectats de manera més propera.
Pel que fa al sistema de funcionament, els ens locals i comarcals que han signat convenis amb l'Ofideute s'entrevisten amb les persones afectades per un crèdit hipotecari al qual no poden fer front i plantegen una proposta de solució al servei. Un cop analitzat el cas, i sempre tenint en compte el dèbit pendent i els ingressos de la unitat familiar, l'Ofideute remet a l'entitat financera una proposta d'acord entre les dues parts. També en fa el seguiment i comunica la resolució de l'expedient als ens locals i a la família afectada.
Des de 2010, Ofideute ha atès 2.597 famílies, la qual cosa ha comportat iniciar un total de 1.978 mediacions. D'aquestes, 894 ja s'han tancat i 1.084 continuen obertes i en tràmit. De les ja finalitzades, en 496 casos s'ha aconseguit un acord amb l'entitat financera, beneficiós per ambdues parts. És a dir, un 55,5% de les mediacions resoltes han aconseguit una solució pactada.
Quan no es pot evitar l'inici d'un procediment judicial d'execució hipotecària, es deriva a la família al Servei d'Orientació Jurídica pel seu assessorament en el procés. Igualment, en els casos que no es poden resoldre amb una solució pactada i que comporten la pèrdua imminent de l'habitatge, es posa en contacte a la família amb els serveis socials municipals o comarcals, perquè puguin tramitar els ajuts disponibles.
El Departament de Territori i Sostenibilitat dóna suport a totes les iniciatives de caire similar que s'estan desenvolupant darrerament des de l'àmbit municipal o de la mà del tercer sector per pal'liar els casos d'exclusió social per motius residencials.
En aquest sentit, ja són 129 els municipis que compten amb aquest servei de mediació de manera coordinada amb Ofideute. Així, s'han signat acords amb els ajuntaments de Tortosa, Amposta, Badalona, Barcelona, Vilafranca del Penedès, Reus, Sabadell i Sant Celoni (que cobreix 14 municipis del Baix Montseny), i amb els consells comarcals de l'Alt Camp (23 municipis), de la Conca de Barberà (22 municipis), del Ripollès (19 municipis) i del Vallès Oriental (43 municipis).
D'altra banda, el passat mes de desembre també es va signar un conveni amb la Diputació de Barcelona per oferir servei de mediació a tots els municipis de la demarcació. En aquests moments es troba en marxa, com a prova pilot, l'oficina d'Igualada.