ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 27/12/2012
El pressupost 2013 de l'Ajuntament garanteix la prestació de tots els serveis i optimitza la gestió de la despesa

L'Ajuntament de Tortosa ha aprovat avui el projecte de Pressupost per a l'exercici 2013, amb els vots a favor dels dotze regidors de CiU, l'abstenció del PP, i els vots en contra dels regidors del PSC, ERC, IC-ET i PxC. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, acompanyat de la tinent d'alcalde de Serveis Centrals, Matilde Villarroya, van presentar ahir els detalls d'un pressupost que un any més ve protagonitzat per la contenció, pel manteniment de la qualitat de la prestació dels serveis públics i per l'optimització en la gestió dels recursos públics. Els comptes municipals vénen condicionats per la difícil situació econòmica i financera del moment, per la incertesa dels exercicis futurs i per les limitacions al creixement de la despesa imposades pel Govern de l'Estat. Amb tot, l'Ajuntament no renuncia a continuar fent inversions i a potenciar totes aquelles polítiques dirigides a la promoció de la ciutat, sense haver de recórrer a l'endeutament.



L'Ajuntament de Tortosa presenta un pressupost de 30.515.684 euros, amb un increment de l'1,79 per cent. El pressupost consolidat ascendeix a 50.586.642 euros, un 1,46 per cent inferior a 2012.



L'alcalde ha assenyalat que aquest és un pressupost "complicat", que es fa en un context econòmic i social difícil i no exempt d'incerteses, motius pels quals "les previsions han de ser encara més prudents". Malgrat tot, Bel ha avançat que l'Ajuntament continuarà fent inversió, buscant subvencions per fer-ho possible, i ha citat d'exemple els recents convenis signats amb la Generalitat per fer possible l'aula didàctica del Museu i per a redactar el pla especial de la Catedral, o la subvenció de fons Feder que permetrà que aquesta mateixa setmana es licitin les obres de canalització del barranc de la Llet i l'obertura de l'avinguda Canigó.



Les inversions es vehicularan principalment a través de la societat municipal GUMTSA i estaran finançades per ingressos de capital afectats, subvencions, romanents afectats d'exercicis anteriors i recursos corrents. L'import previst inicialment ascendeix a 3.450.728 euros. GUMTSA executarà la nova seu d'Aigües de Tortosa i les obres pendents del PINCAT, mentre que l'Ajuntament tirarà endavant actuacions de caràcter plurianual com la canalització del barranc de la Llet, l'antiga carretera de Vinallop, una nova oficina de turisme i una aula didàctica al Museu, així com convenis amb entitats socials i esportives, entre d'altres.



Aquest pressupost té uns condicionants que afecten el seu disseny i execució. En primer lloc el Pla d'Ajust aprovat per aquest Ajuntament que recull les mesures que garanteixen que el consistori serà capaç d'atendre les obligacions adquirides a 10 anys vista per fer front al préstec per al pagament a proveïdors, d'acord amb el RDL 4/2012. També la limitació al creixement de la despesa a tots els ajuntaments, fixada en l'1,7 % pel Govern de l'Estat, així com el control estricte sobre totes les operacions econòmiques i financeres. Els comptes municipals per a 2013 també estan fortament condicionats per la situació d'extrema dificultat financera de les administracions superiors, que obliga a fer un càlcul a la baixa de les subvencions.



Pel que fa als ingressos, els trets més significatius són la congelació d'impostos i l'actualització a l'IPC de taxes i preus públics. També la millora dels processos administratius, de recaptació i de gestió tributària. Al mateix temps hi ha una disminució molt significativa de les subvencions finalistes de despesa corrent previstes. Inicialment, a diferència de 2012, es preveuen ingressos de capital per a l'execució d'inversions.



En relació a les despeses, hi ha una important disminució del capítol de personal, que pateix una disminució del 13,78 per cent, fruit de les mesures incorporades al Pla d'Ajust i que contemplen l'amortització de places vacants generades per jubilació, un aspecte que l'Ajuntament de Tortosa aplica des de 2008. En aquest sentit, s'assenyala que el personal representa un 32,30 per cent del pressupost, mentre que l'any passa