ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 29/05/2012
L'Ajuntament de Tortosa fa una important actuació de sanejament al Call Jueu i el senyalitza turísticament

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, presidirà el proper cap de setmana l'Assemblea de la Red de Juderías-Caminos de Sefarad, institució formada per 23 municipis de l'estat espanyol que té per objectiu defensar i promoure el patrimoni històric, artístic i cultural del llegat sefardita d'aquestes ciutats. L'assemblea, que comptarà amb la presència d'alcaldes i regidors de Cultura i Turisme de la majoria d'aquests municipis, servirà per donar compte de les actuacions dutes a terme durant aquest semestre, a més de tractar la incorporació d'algun nou municipi a la Red. Simultàniament a la labor externa de la presidència de la Red de Juderías, quant a la promoció del patrimoni jueu, l'Ajuntament també ha fet diferents accions a nivell intern, en els últims mesos, encaminades a difondre entre la ciutadania la petjada jueva a la ciutat, al temps que ha impulsat el sanejament de l'entramat de carrers i places del Call Jueu, on també s'ha renovat la senyalització turística i s'ha editat nou material de difusió. Aquesta actuació s'emmarca dins dels objectius del Pla de Foment Turístic de Tortosa. L'aposta pel turisme i, en particular, la valorització del Call Jueu com a actiu turístic és una de les prioritats del consistori tortosí per a aquest mandat. En una visita avui, l'alcalde ha fet una crida als ciutadans de Tortosa a redescobrir el Call Jueu: "és molt important que els nostres conciutadans coneguin la jueria tortosina, perquè són qui millor poden vendre el nostre patrimoni".



El Call Jueu ha estat objecte en els últims mesos d'una important actuació de sanejament que l'Ajuntament de Tortosa ha impulsat a través dels treballadors de Manteniment i Serveis i de plans d'ocupació. S'ha fet una neteja de tot l'àmbit i treballs de paleta i pintura. També s'ha renovat la senyalització, introduint-hi l'anglès en els textos. La visita al Call Jueu compta ara amb un tríptic informatiu que explica els principals punts d'interès i dibuixa un itinerari recomanat que recorre els espais més emblemàtics de la jueria tortosina. L'alcalde ha explicat que els jueus sefardís, descendents dels jueus expulsats de la península fa 500 anys, tenen molt interès a conèixer els seus orígens i són un col'lectiu molt actiu turísticament. A tall d'anècdota, ha explicat, és tradició, en moltes d'aquelles famílies, traspassar de generació en generació les claus de les cases que van haver d'abandonar l'any 1492.



Entre les activitats de difusió que s'han fet en els últims mesos destaca un cicle de conferències, en col'laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), dues exposicions, un seminari sobre cultura judeo-catalana i turisme hebreu, un cicle de cinema jueu i un programa setmanal a Ràdio Tortosa en col'laboració amb Ràdio Sefarad i la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya.



Els alcaldes i regidors de ciutats amb patrimoni jueu arribaran a Tortosa divendres a la tarda. L'exposició permanent de la Catedral, l'antic Escorxador, els Jardins del Príncep i el Call Jueu, són alguns dels espais que visitaran de la mà de l'alcalde i president de la Red, Ferran Bel. Dissabte al matí es farà l'Assemblea de la Red de Juderías.