ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 20/01/2012
El Defensor de la Ciutadania de Tortosa presenta el seu primer informe de gestió davant del Ple municipal

El Defensor de la Ciutadania de Tortosa, Joaquim Ricart, ha presentat avui davant del Ple municipal el seu primer informe de gestió des que va prendre possessió del càrrec, el desembre de 2009. L'informe fa referència a l'activitat produïda durant l'any 2010. El corresponent a 2011 encara no està tancat i es presentarà properament. Ricart ha fet una valoració positiva dels seus dos primers anys al capdavant d'una figura, la del Defensor de la Ciutadania, que malgrat que va ser creada per l'Ajuntament l'any 2002, no es va designar una persona per ocupar-la fins fa dos anys. De fet, l'alcalde, Ferran Bel, va incloure la designació del primer Defensor entre els compromisos de mandat en el Pla d'Actuació Municipal 2007/2011.



L'informe del Defensor corresponent a 2010 inclou un total de 51 queixes ciutadanes, corresponents a diferents àmbits, a més de 36 consultes referents a aspectes fora la competència municipal. Ricart ha destacat especialment el fet que un 50 per cent de les queixes s'han acabat resolent. La tipologia de les queixes és molt diversa i el Defensor n'ha fet notar algunes de reiterades, com les referides als sorolls de bars musicals o al retard en la resposta per part de l'administració municipal. Finalment ha valorat positivament la receptivitat dels diferents departaments de l'Ajuntament i s'ha marcat com a objectiu donar a conèixer encara més aquest servei entre la població.



L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha agraït la feina feta pel Defensor i li ha recordat que té l'honor d'haver estat el primer en la història de Tortosa. Bel ha destacat la seva dedicació "desinteressada i altruïsta" i ha agraït el reconeixement i implicació dels treballadors municipals per atendre i resoldre les qüestions plantejades pel Defensor, després d'instar-los a "perseverar en la mateixa línia". L'alcalde ha recollit la suggerència de la majoria de portaveus dirigida a difondre encara més l'existència i les funcions del Defensor de la Ciutadania. "Estem treballant per millorar la resposta a les peticions ciutadanes", ha afegit l'alcalde.



En el torn de paraula als grups polícis, la portaveu de CiU, Meritxell Roigé, ha dit que la designació de Ricart com a Defensor va ser una de les prioritats del primer govern de Ferran Bel, després de recordar que aquest nomenament va arribar amb set anys de retard. Roigé ha dit que el govern municipal del qual forma part és conscient que cal seguir treballant per millorar l'atenció al ciutadà. Antoni Sabaté, portaveu del PSC, ha dit que el Defensor és un instrument que "ens ha de fer més curosos en les nostres conviccions democràtiques" i que la seva figura "és dipositària que la gent se senti més escoltada". El portaveu del grup municipal d'ERC, Josep Monclús, ha destacat la importància que la ciutat tingui una figura com la del Defensor del Ciutadà, per defensar la justícia social i la democràcia plena. Jaume Forcadell, portaveu d'Iniciativa, ha dit que el Defensor ha de ser la garantia que ningú quedi en indefensió davant l'administració, i que s'ha de dotar dels mitjans necessaris per garantir la seva independència. El portaveu del PP, Xavier Dalmau, ha repassat la tradició històrica de defensors, síndics i ombudsmen a Europa, després de destacar la importància de la seva objectivitat i independència. Finalment, el portaveu de PxC, Jordi Casanova ha demanat una major promoció del servei que ofereix el Defensor de la Ciutadania.