ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 29/12/2011
L'Ajuntament aprova uns pressupostos austers marcats per la disminució d'aportacions d'Estat i Generalitat

L'Ajuntament de Tortosa ha aprovat en sessió plenària extraordinària el Pressupost per a l'any 2012. Els comptes municipals tornen a estar un any més dominats per la incertesa derivada de la situació de crisi econòmica i financera global i estatal, que obliga novament a l'Ajuntament a reduir les seves despeses per tal d'ajustar-se a la davallada d'ingressos, motivada en bona part per la reducció de les aportacions procedents de la participació en els tributs de l'Estat, fet al qual s'han d'afegir els vora 2 milions que el consistori haurà de retornar a Madrid. Aquí cal sumar-hi la difícil situació financera de la Generalitat i la disminució de les transferències a l'Ajuntament. El pressupost de l'Ajuntament per a l'exercici 2012 és de 28.998.520 euros, un 6,21% inferior al de 2011, mentre que el del grup ascendeix a 51.337.279 euros, amb una disminució del 5,33%. El pressupost ha estat aprovat amb el suport dels dotze regidors de CiU, l'abstenció del PP i el vot en contra de PSC, ERC i PxC.



Les inversions (8.036.675 euros) es canalitzen, un any més, a través de la societat urbanística municipal GUMTSA. Entre les partides més destacades hi ha l'abastament d'aigua i gas al polígon Catalunya Sud (4.320.022 euros) i les obres corresponents a la recta final del Pla Integral del Nucli Antic (PINCAT), algunes de les quals ja iniciades, entre les quals la rehabilitació del barri del Castell (1,1 milions), la rehabilitació de l'església de Sant Francesc (661.504), les expropiacions dels solars en l'àmbit del barri del Castell (566.209), la urbanització del carrer Sant Francesc (402.720), la urbanització de la plaça del Garrofer i del carrer Progrés (393.181), i la urbanització de la plaça de Sant Joan i carrer Replà (350.782).



L'alcalde, Ferran Bel, ha volgut donar un missatge clar sobre la situació que s'està vivint i la seva afectació en els comptes municipals. "Tenim una conjuntura molt complicada, en un escenari molt difícil i amb un molt alt grau d'incertesa". Una incertesa, ha precisat Bel, que ve donada en bona mesura per la possibilitat que administracions superiors implantin noves mesures d'ajustament al llarg de l'exercici.



La regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, ha destacat com a trets més significatius dels comptes municipals per a 2012 la millora dels processos administratius, de recaptació i gestió tributària, l'actualització a l'IPC de taxes i impostos, la disminució d'ingressos tributaris, la reducció de la despesa corrent, la racionalització de l'estructura organitzativa i de llocs de treball i la disminució de l'endeutament.



Entrant al detall, el pressupost consolidat (51,3 milions) es reparteix entre l'Ajuntament (54,35%), les societats municipals (43,61%), els organismes autònoms (1.19%) i l'Entitat Pública Empresarial, ens en què s'ha transformat l'Hospital de Jesús (0,86%). En la roda de premsa prèvia al Ple, Villarroya ha mostrat uns gràfics on es visualitza clarament l'evolució del consolidat de despesa en els últims anys, en els quals han guanyat molt de protagisme les societats municipals, en ares d'una major eficiència.



Pel que fa als ingressos destaca, com s'ha assenyalat, la disminució dels ingressos procedents de la participació en tributs de l'Estat, passant d'una previsió d'ingressar 5,9 milions d'euros el 2012 a disposar-ne 7,2 milions el 2009. El capítol de transferències corrents baixa així un 10,10 per cent, en el qual pesa també la disminució de les aportacions del Fons Català i de les subvencions de la Generalitat.



Els impostos directes creixen un 2,14%, situant-se en els 13,3 milions. Aquest fet s'explica, en bona part, per les millores en la recaptació, amb l'actualització de padrons i noves altes fruit de l'aflorament de borses que no tributaven. Els impostos indirectes cauen un 60,10 %, essent l'impost sobre construccions (ICIO) un dels responsables, amb una previsió d'ingressos de 395.000 euros, molt per sota dels 1,2 milions de l'any 2006.



Pel que fa a despeses, es pla