ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 23/09/2010
El futur Museu de Tortosa mostra el seu fons patrimonial

Les persones que vulguin veure de prop algunes de les peces més interessants del fons patrimonial de la ciutat tenen aquest cap de setmana una oportunitat única amb l'obertura al públic de la nova sala de reserva del futur Museu de Tortosa, en el marc de les noves instal'lacions culturals de l'antic Escorxador. L'Ajuntament de Tortosa ha organitzat una jornada de portes obertes per a aquest cap de setmana amb motiu de la celebració de la Jornada Europea del Patrimoni. Durant la tarda de dissabte i el matí de diumenge hi haurà accés lliure a l'interior del conjunt modernista de l'Escorxador, rehabilitat recentment per l'Ajuntament, així com visites guiades a la nova sala de reserva de la col'lecció del Museu de Tortosa. Els actes es complementen amb activitats adreçades específicament al públic infantil durant el matí de diumenge, com ara joc de pistes i un espectacle d'animació amb música i dansa.



L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i els regidors de Cultura, Joan Caballol, i d'Urbanisme, Meritxell Roigé, acompanyats de la tècnica municipal de patrimoni, Eva Castellanos, han presentat als mitjans de comunicació el contingut de la nova sala de reserva i algunes de les peces més emblemàtiques que la composen i que la ciutadania podrà veure durant la jornada de portes obertes. En aquests moments, els tècnics de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament estan classificant, ampliant informació, etiquetant i protegint degudament les peces que conformen el fons patrimonial del Museu, que consta d'uns 5.000 registres. Entre els elements més interessants hi ha l'estela funerària (s.II d.C.) que es va trobar al Castell de la Suda, l'estela funerària andalusí (s.XII) també localitzada al castell de la Suda o una creu de terme (s.XV). El catàleg inclou també escultures i pintures de diferents artistes com Soriano Montagut, Ferran Arasa o Francesc Gimeno. La tècnica de Patrimoni de l'Ajuntament ha qualificat el fons patrimonial de molt heterogeni, quant a materials, períodes històrics i temàtiques.



L'Ajuntament va encarregar a l'empresa STOA la redacció del projecte museològic i museogràfic del nou Museu de Tortosa. L'alcalde ha avançat que en les properes setmanes es disposarà d'aquests documents, que seran la base per poder iniciar el procés de creació del Museu, que confia poder posar en marxa abans d'acabar el present mandat municipal. Així mateix, Ferran Bel ha recordat la inversió feta per l'Ajuntament en els últims tres anys en la rehabilitació de l'antic escorxador, tant en els pavellons com en els vials interiors.



L'alcalde ha convidat la ciutadania a visitar aquest cap de setmana l'Escorxador. "Tenen una ocasió única per veure de prop el nostre patrimoni i de conèixer millor la nostra història", ja que quan el Museu estigui operatiu, la sala de reserva no serà visitable pel públic.



L'edifici de l'Escorxador municipal, obra de l'arquitecte Pau Monguió i Segura, va ser construït entre els anys 1904 i 1906. Va estar operatiu com a escorxador fins a finals de 1997. Està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).



El conjunt de l'antic Escorxador forma un recinte delimitat pels edificis i un mur de mamposteria i té una forma rectangular de 100,3 x 55,2 metres amb una superfície de 5.533,4 m2. L'interior del recinte està format per carrers, patis i 16 pavellons. La superfície construïda total és de 3.022 m2, mentre que els vials ocupen 2.610 m2.



L'any 1998 s'inicià una primera fase de restauració, amb la recuperació de la volumetria original, les façanes amb els elements originals i el tancament primigeni.



El desembre de 2007 es va adjudicar a l'empresa Urcotex els treballs de rehabiitació dels pavellons 1, 11 i 12. El pavelló 1, amb una superfície de 176 m2, està destinat a dependències per als serveis municipals de Cultura; el seu trasllat permetrà alliberar els despatxos que ara ocupen al Teatre Auditori Felip Pedrell. El pavelló 11 (155 m2) s'ha destinat a la sala de reserva. I el pavelló més gran, el 12, l'ocuparà la