ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 13/09/2010
L'Ajuntament recorre contra un Pla Territorial "intervencionista" que "limita l'autonomia municipal"
L'alcalde acusa el govern de la Generalitat de voler imposar un Pla "de partits" que "no té el consens de la capital de les Terres de l'Ebre"

L'Ajuntament de Tortosa aprovarà avui en sessió plenària un recurs d'interposició contra l'aprovació definitiva del Pla Territorial de les Terres de l'Ebre, que el govern de la Generalitat va aprovar el passat 19 d'agost, que no contempla les al'legacions formulades pel municipi. L'alcalde, Ferran Bel, ha tingut paraules dures pel contingut i per les formes emprades en l'aprovació del Pla Territorial. "Des del Govern s'ha venut que aquest és un Pla consensuat i això no és cert, perquè ni té el consens de la capital de les Terres de l'Ebre, ni té el consens de la primera força política al Parlament". A més, ha recordat que durant tota la tramitació, l'Ajuntament només s'ha reunit una vegada amb el Govern per tal d'exposar les al'legacions, que es van aprovar al Ple per unanimitat de tots els grups municipals. Ferran Bel ha acusat el govern tripartit de "voler imposar la seva filosofia de país intervencionista i dirigista" després d'assenyalar que amb el Pla vigent "no hi havia cap necessitat de substituir-lo per un Pla que limita l'autonomia municipal".



La regidora d'Urbanisme, Meritxell Roigé, ha detallat el contingut del recurs, que reitera les al'legacions presentades i desestimades pel Govern. En essència, Roigé ha criticat que el Pla territorial aprovat vulnera el principi d'autonomia local ja que envaeix competències estrictament municipals. "Estem davant d'un pla extremadament intervencionista, que infringeix el principi de subsidiarietat i que limita de forma agressiva el futur creixement de Tortosa i del territori".



L'Ajuntament de Tortosa exposa, entre d'altres, que el nou Pla Territorial manté el traçat de l'autovia A-7 que proposa el Ministeri de Foment i que suposa una barrera física al poble de Campredó, en comptes de dibuixar i, per tant, defensar, només la proposta consensuada al municipi. En aquest sentit, l'alcalde ha lamentat que el govern de la Generalitat "s'hagi plegat clarament als criteris de l'Estat". El recurs al Pla també planteja la innecessarietat de reservar sòl per a un futur tramvia a Tortosa, la importància d'incloure la futura carretera entre Tortosa i Amposta pel marge esquerre del riu Ebre, la necessitat de reflectir el traçat de l'Eix de l'Ebre al seu pas per Jesús i Vinallop aprovat per unanimitat a l'Ajuntament, incloure la inversió de l'anella de circumval'lació de la ciutat, contemplar un port fluvial en l'àmbit supramunicipal i no només local, incloure també el traçat de la via verda entre Tortosa i el Delta de l'Ebre i construir una nova subestació de subministrament elèctrica al marge dret de l'Ebre. L'Ajuntament també recorre contra el Pla per plantejar la promoció d'àrees d'interès supramunicipal en polígons sense el previ consentiment dels muncipis afectats, i reclama la necessitat d'establir criteris sobre la vinculació de l'habitatge rural a les explotacions agrícoles.



L'alcalde i la regidora d'Urbanisme han estat especialment contundents en allò que fa referència al creixement urbanístic del municipi, que no han dubtat a qualificar d'"aberració". El recurs proposa que se suprimeixi el sòl de protecció especial definit al marge dret aigües avall així com també l'establert aigües amunt als marges esquerre i dret. Meritxell Roigé s'ha preguntat cap on creixerà Tortosa, d'aquí a quinze anys, quan s'hagin desenvolupat els plans parcials.



Un altre aspecte polèmic del Pla és que no figura l'ampliació del Polígon Catalunya Sud, malgrat que està gestionada per l'Institut Català del Sòl. Tampoc inclou el Pla la previsió de construir un camp de golf en terrenys de protecció preventiva i que pugui vincular-se al desenvolupament urbanístic a Vinallop. Finalment, l'Ajuntament recorre contra el Pla en relació a la no acceptació de les al'legacions relacionades amb les directrius del paisatge i relativa als estudis i informes preceptius d'impacte paisatgístic, i per no incloure el traçat d'una futura línia ferroviària entre Tortosa i Móra.



L'alcade de Tortosa ha dit que amb aquest recu