ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 09/09/2010
L'Obra Social "la Caixa" posa en marxa un nou projecte de foment de la convivència ciutadana intercultural a Tortosa

L'Obra Social "la Caixa" ha seleccionat Tortosa com un dels 17 territoris on es desenvoluparà el nou Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural. Amb aquest projecte, la Fundació "la Caixa" pretén generar un model d'intervenció comunitària de referència en la gestió de la diversitat cultural vàlid en contextos multiculturals. Es tracta d'un model preventiu que afavoreix la integració de totes les persones, que contribueix a la cohesió social i que, en definitiva, capacita el conjunt de la societat tortosina per afrontar les problemàtiques i superar els processos i les situacions d'exclusió social en comunitats amb una alta incidència de diversitat.



El director general de la Fundació "la Caixa", Jaume Lanaspa, i l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, han presentat avui a l'Ajuntament de Tortosa el nou projecte que la Fundació "la Caixa" desenvoluparà en aquesta localitat.



Reptes i oportunitats reals del fenomen migratori

Segons les dades del padró municipal d'1 de gener de 2010, el 15,9 % de la població resident a Catalunya és d'origen estranger. A la resta de l'Estat aquest percentatge se situa en el 12,16 %. En el cas de Tortosa, la població immigrant, sobretot d'origen marroquí i pakistanès (56 %), i les persones espanyoles d'ètnia gitana (32 %) es concentren al nucli antic d'aquesta ciutat.



Els estrangers residents a l'Estat espanyol pertanyents a la UE-27 sumen 2.346.515. Entre aquests, els més nombrosos són els romanesos (829.715), seguits per ciutadans del Regne Unit (387.226) i alemanys (159.579). Entre els estrangers no comunitaris, destaquen els ciutadans marroquins (747.760), els equatorians (395.069) i els colombians (289.896).



A Tortosa, la presència i l'arrelament de milers de persones d'origen estranger ha incrementat la intensa diversificació d'aquest territori. En aquest sentit, gestionar la diversitat sociocultural d'una manera pacífica, preventiva i participativa és el gran repte per a la ciutat. Per això calen accions integrals i reeixides de transformació de la realitat social.



A través d'una convocatòria oberta s'ha seleccionat Tortosa com un dels 17 territoris on es durà a terme aquest projecte en col'laboració amb l'Ajuntament de Tortosa i a través de l'Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat (ACISI). A l'hora de fer aquesta selecció s'ha tingut en compte el territori d'actuació, la trajectòria de l'entitat social, la seva relació amb Tortosa i la proposta d'equip i d'intervenció.



L'equip d'ACISI que desenvoluparà el Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural està format per persones amb experiència en intervenció comunitària i mediació intercultural, algunes d'elles titulades en estudis relacionats amb les ciències socials. El treball en equip, la coordinació amb altres recursos i la capacitat de dinamització de la comunitat són clau en aquest projecte, que no pretén constituir un recurs més, sinó reforçar els que ja hi ha. Es tracta de col'laborar amb els agents socials que intervenen a Tortosa per poder donar respostes als reptes i les problemàtiques de la nova realitat social.



El treball que farà ACISI estarà coordinat per la Fundació "la Caixa", amb la qual col'laborarà l'Institut de Migracions, Etnicitat i Desenvolupament Social de la Universitat Autònoma de Madrid.



En total, l'Obra Social "la Caixa" destinarà un total de 465.000 euros per posar en marxa aquest projecte a la ciutat tarragonina.



A més a més de Tortosa, el Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural actuarà als territoris següents:




Territori d'actuació


Entitat social
Barcelona (el Raval)
Tot Raval
Barcelona (Sant Martí)
Surt Fundació de Dones
Barcelona (Nou Barris)
Associació Sociocultural El Torrent
Madrid (Ciudad Lineal)
La Rueca Asociación Social y Cultural
Getafe
CEAR
Leganés
FUAM
Elx
Fundación Elche Acoge
Granada
Asociación Gitana Anaquerando
Tortosa
ACISI
Jerez de la Frontera
CEAIN Centro de Atención al Inmigra