ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 19/02/2010
Tot a punt a Jesus per celebrar la XV fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre

L'EMD de Jesús torna a celebrar del 26 al 28 de febrer una nova edició de la Fira de l'Oli de Terres de l'Ebre, que enguany arriba a la seva quinzena edició. La fira de l'Oli de Jesús comptarà enguany amb més de 40 expositors, tots ells relacionats en el món de l'oli i la pagesia. Per aquesta quinzena edició, l'organització ha convidat a tots els pobles de les Terres de l'Ebre que celebren certàmens i festes relacionades amb l'oli com són Santa Bàrbara, Móra la Nova, el Perelló, la Fatarella, Rasquera i Godall. 'Després de quinze anys no hem perdut la filosofia d'aquesta fira que no és altra que potenciar i fomentar el consum de l'oli de l'oliva així com la seva cultura, tradició i gastronomia', ha destacat el president de l'EMD, Pere Panisello.



La fira de l'Oli de Jesús, però, és molt més que una fira. Comptarà també amb jornades tècniques adreçades al sector agrari amb la xerrada `Les successions i transmissions patrimonails al sector agrari', a càrrec de l'advocat Carles Cases el dijous 25 de febrer i la conferència-col'loqui `Nous models de cultiu', a càrrec de l'enginyer agrònom Juan Francisco Hermoso el divendres 26.



L'obertura de la fira tindrà lloc el dissabte 27 de febrer a les deu del matí, si bé la inauguració oficial serà a les cinc de la tarde a càrrec aquest any del president de l'Organisme autònom de Desenvolupament local de la Diputació de Tarragona, Joan Josep Malràs. Durant dos dies, Jesús celebrarà nombrosos actes, concursos, exhibicions i mostres relacionats amb l'oli i la pagesia. Entre aquests actes hi destaquen el tast popular l'oli, el concurs d'allioli, el concurs de plegadors d'olives i llençadors de pinyols. el taller de mocadors de pagès, jocs tradicionals, la confecció d'una carbonera, la demostració d'esquilar animals, etc. 'El que pretenem és fer un homenatge als oficis tradicionals i al treball i costums de la nostra pagesia', ressalta Panisello. Es per aquest motiu que enguany el concurs de pintura, que arriba a la seva desena edició, ha optat per modificar les bases i centrar la temàtica al voltant del món de la pagesia i de l'oli exclusivament. De caire més professional és el XXVI Concurs de Tast dels Olis de les Terres de l'Ebre que pretén valorar i premiar els millors olis elaborats del territori. Serà el diumenge 28 de febrer a les 12.30h. al pavelló firal.



Mostra gastronòmica

Enguany, a més de les tradicionals exhibicions i degustacions gastronòmiques que es desenvolupen durant el decurs de la fira, s'ha organitzat també una Mostra gastronòmica en què, del 20 i fins al 28 de febrer, un total d'11 restaurants de Tortosa ofereixen menús que tenen l'oli d'oliva com a protagonista de tots els seus plats.



Apadrinar una olivera

D'altra banda, la fira de l'Oli de Jesús servirà també per presentar un nou projecte de la cooperativa oleícola Soldebre, de Tortosa. Aquesta iniciativa consisteix en apadrinar una olivera mil'lenària de les 73 que la cooperativa té a una finca d'Ulldecona. Aquests arbres es troben actualment abandonats i l'objectiu de la cooperativa es, a través d'aquests apadrinaments, tornar a posar en producció l'arbre i salvaguardar així aquest important patrimoni natural. Per fomentar l'apadrinament, Soldebre ha organitzat en el marc de la fira una visita a les oliveres mil'lenàries. Els primers apadrinaments els han fet el president de la Generalitat, José Montilla, i el cap de l'oposició, Artur Mas.