ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 03/12/2009
Pren possessió el primer Defensor de la Ciutadania de Tortosa

Tortosa disposa des d'aquesta setmana del primer Defensor de la Ciutadania de la seva història. Joaquim Ricart Baubí ha pres possessió aquest dimecres del càrrec en un Ple en el qual tots els portaveus municipals han expressat el seu suport al nomenament. En l'acte ha participat el president del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya, Josep Escartín, que ha estat acompanyat per diferents representants de l'entitat que exerceixen les seves funcions en diversos municipis de Catalunya.



Ricart s'ha dirigit als presents expressant, d'entrada, el seu agraïment a l'alcalde i a tots els regidors per haver creat la figura del Defensor de la Ciutadania. "Aquesta és una mostra de maduresa democràtica i representa un compromís de servei amb la ciutadania de Tortosa". Com a objectiu, el nou Defensor es marca "garantir el respecte a les persones i als drets humans". De la seva banda, l'alcalde ha assenyalat que "avui és un dia històric" i ha recordat que l'acceptació d'aquest càrrec "demostra l'evident compromís social de Joaquim Ricart". Ferran Bel ha destacat la proximitat amb la ciutadania com a principal virtut del nou Defensor, cosa que "li serà de molta utilitat en la seva nova tasca".



Tots els portaveus municipals han expressat el seu suport al nomenament de Ricart. La portaveu del grup de CiU, Meritxell Roigé, ha recordat que aquesta era una iniciativa recollida en el Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2007-2011, malgrat que la creació del Defensor de la Ciutadania de Tortosa es va fer en sessió plenària el 14 de juny de 2002. Roigé ha dit que el Defensor "ens ha de permetre acostar l'Ajuntament al ciutadà i garantir el respecte al dret dels ciutadans". El portaveu del PSC, Eduard Ena, ha destacat la institucionalitat del nou càrrec i ha avisat que aquesta tasca "no estarà exempta de dificultats" després de recordar que "els ciutadans tindran amb Ricart un aliat". El portaveu d'ERC, Ricard Forés, ha recordat que avui s'ha satisfet una vella reivindicació que el seu grup ja va promoure l'any 1999 i ha lloat el tarannà dialogant de Ricart. De la seva banda, el portaveu del grup d'ICV, Jaume Forcadell, ha destacat la unanimitat en el nomenament i que la creació del Defensor "permet avançar en la qualitat democràtica de les institucions" alhora que "reforça els mecanismes de transparència i fiscalització de l'Ajuntament". I, finalment, el portaveu del grup del PP, Antonio Faura, ha valorat el caràcter discret de Ricart i li ha expressat el seu suport "absolut i incondicional".



En el decurs de l'acte de presa de possessió ha pres la paraula el president del Fòrum de Defensors i Síndics de Catalunya, Josep Escartín, que ha afirmat que l'Ajuntament de Tortosa "avui ha pres una decisió important i molt valenta" i ha recordat que la figura del Síndic és mil'lenària a Catalunya.



El nou Defensor de la Ciutadania iniciarà la seva tasca a partir de la setmana vinent i atendrà en un despatx situat a la primera planta de l'edifici consistorial.