ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 24/09/2009
Tortosa i Jesús renoven el conveni quinze anys després de la creació de l'EMD

L'Ajuntament de Tortosa i l'EMD de Jesús han renovat el conveni institucional que regula l'àmbit competencial i la relació financera entre les dues administracions. Gairebé setze anys després de la creació de la primera EMD al municipi s'ha culminat un acord que tant l'alcalde, Ferran Bel, com el president de l'EMD de Jesús, Pere Panisello, qualifiquen d'"altament satisfactori". Bel ha dit que aquest acord, que s'estableix per vuit anys, "s'hauria d'haver fet fa molts anys" i ha lamentat que en els dos anteriors mandats no s'abordés "per absoluta manca de voluntat política". La fòrmula financera que estableix el conveni serà la mateixa per a totes les EMD del municipi.



L'alcalde ha justificat el petit retard en la renovació del conveni perquè s'ha volgut aplicar la mateixa fòrmula financera igual per a tot el municipi, incloent les dues EMD en marxa de Campredó i Bítem. Bel ha destacat el consens assolit amb tots els grups polítics municipals.



En opinió de l'alcalde de Tortosa, aquests primers 15 anys d'EMD de Jesús han estat "extremadament positius" perquè s'ha dotat de major autogovern un dels pobles del municipi, perquè la fòrmula s'ha demostrat bona per a l'encaix del poble amb el municipi, perquè s'ha aplicat el principi de subsidiarietat en la prestació de serveis al ciutadà i perquè s'ha demostrat que els recursos econòmics que arriben al municipi són majors, ja que les EMD poden concórrer a les convocatòries de subvencions. Ferran Bel ha afegit que "la col'laboració, contribució i implicació del poble de Jesús en tots aquests anys ha estat digna d'admiració" i ha agraït també "la visió del llavors alcalde de Tortosa, Vicent Beguer, i la de Pere Panisello" en tant que impulsors de l'EMD.



El president de l'EMD de Jesús, Pere Panisello, ha assenyalat que la renovació del conveni era "vital", ja que "ens permet créixer en competències i resol la part financera" en el benentés que "no estava ben tancada i es pactava anualment". Aquest fet, ha incidit Ferran Bel, suposava "la utilització de les relacions financeres com a càstig polític", un extrem que amb la nova fòrmula "no serà possible, governi qui governi", ja que el càlcul d'aportació de recursos a l'EMD serà automàtic.



Panisello ha explicat que, en l'àmbit competencial, l'acord amb l'Ajuntament de Tortosa implica la possibilitat que Jesús pugui fer planificació urbanística, atorgar llicències d'obra menor, poder redactar plans locals de dones o d'immigració, gestionar directament serveis com el cementiri, mercat, clavegueram i deixalleria, al marge que el nou conveni recull les plenes competències -que ja es disposaven de facto- sobre comerç, turisme i gestió econòmica. El president de l'EMD de Jesús ha demanat a la Generalitat una normativa més ajustada a la realitat dels pobles, tot considerant que "amb aquest conveni es fa un pas molt important i pot servir d'exemple per a altres EMD del país".



En relació a la fòrmula financera que ha regir les relacions entre l'EMD de Jesús i les altres EMD que es creïn al municipi en relació a l'Ajuntament de Tortosa, té com a principals virtuts el fet de ser "automàtica, exacta, concreta i corresponsable". Els ingressos de les EMD provindran dels recursos propis, de les subvencions d'altres administracions i de la participació en els tributs municipals establint com a base criteris poblacionals.