Tortosa ha reduit gairebé a la meitat el consum d'aigua al municipi. Un major control de les fuites, i també una major conscienciació ciutadana, han permès assolir aquesta fita. Aquesta informació s'ha donat a conèixer en la presentació d'unes xerrades informatives que es faran entre el 13 i el 28 de maig, a Tortosa i als seus pobles, sobre gestió i estalvi d'aigua.
A la presentació de les jornades han assistit el regidor de Medi Ambient, Valentí Marin, el director de la Casa de l'Aigua, German Bastida; la coordinadora de la Casa de l'Aigua, Elisabet Bonfill; i els tècnics Guillem Argelich i Neus Miró. L'objectiu d'aquestes xerrades és explicar a la ciutadania les conclusions de les enquestes sobre els usos i costums en el consum d'aigua a Tortosa, les ecoauditories en edificis públics i l'estudi tècnic d'abastament d'aigua a la ciutat. 'Hem avançat molt en estalvi d'aigua ja que en cinc anys s'ha reduït el consum a la ciutat de Tortosa de 500 litres per habitant i dia a 270 litres gràcies especialment a un major control de les fuites, però estem convençuts que encara podem millorar i que ens cal la implicació de tots per poder fer-ho', ha explicat Elisabeth Bonfill, de la Casa de l'Aigua.
En aquestes jornades s'explicaran els punts forts i els punts febles de la ciutat en temes de gestió d'aigua i es donaran consells a la ciutadania perquè millorin en el seu consum diari. A més, les xerrades serviran a la vegada per emplaçar als ciutadans a participar en el procés consultiu per construir una nova cultura de l'aigua a Tortosa. De fet, la Casa de l'Aigua s'ha proposat redactar un model d'ordenança municipal del bon ús de l'aigua a Tortosa que hauria de permetre que la ciutat entrés a formar part del llistat de ciutats estalviadores de Catalunya i esdevenir un referent en l'estalvi d'aigua. Per fer aquesta proposta d'ordenança municipal, la Casa de l'Aigua constituirà cinc grups de treball: un de polític on es convidarà a tots els grups polítics amb representació a l'Ajuntament de Tortosa; un de tècnic on participaran els representants de les Administracions vinculats en els processos de gestió de l'aigua; un altre grup de professionals format per promotors, constructors, fontaners, etc.; un quart grup on es convidarà al teixit social de la ciutat i finalment un cinquè grup obert a tota la ciutadania. 'Per consensuar i elaborar una bona proposta d'ordenança com aquesta ens cal la implicació de tots', ha dit Neus Miró, tècnica de la Casa de l'Aigua. Amb els grups de perfil més tècnic es treballarà en la línia de redactar una ordenança d'estalvi d'aigua o un possible nou sistema tarifari i les propostes sorgides es presentaran a la ciutadania per conèixer la seva opinió i fer-la partícep en la redacció de l'ordenança.
El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Tortosa, Valentí Marin, ha agraït a la Casa de l'Aigua el seu treball en el projecte d'estalvi d'aigua a Tortosa i s'ha mostrat convençut que les jornades i el procés participatiu que ara s'endega servirà per implicar la ciutadania. 'En temes d'estalvi d'aigua més que en cap d'altre, la implicació de la ciutadania es bàsica perquè cada gota compta', ha dit Marin.