ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 23/12/2008
L'Ajuntament aposta pel foment de l'ocupació i la formació, i per mantenir l'activitat inversora en el presspost de 2009
Mai en la història de Tortosa s'haurà fet tanta inversió pública com en aquest any 2009

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, acompanyats pel portaveu del grup d'ERC, Ricard Forés, han presentat aquest matí el projecte de Pressupost per a l'exercici 2009, que es debatrà en sessió plenària el proper dilluns 29 de desembre. Els comptes de l'Ajuntament de Tortosa per a 2009, incloses empreses municipals i organismes autònoms, pugen a 80.395.352,41 euros, la qual cosa representa un increment del 3,24 per cent respecte l'any precedent. El pressupost de l'Ajuntament és de 43.899.030,21 euros. Mantenir el ritme inversor i reforçar les polítiques socials són dos dels principals eixos del nou pressupost.



"Ens trobem davant d'un context econòmic difícil amb la lògica repercussió sobre els sectors socials més desafavorits. Aquest fet -ha assenyalat l'alcalde- ens ha condicionat a l'hora d'elaborar uns pressupostos que tenen entre les seves prioritats impulsar les polítiques socials entre els col'lectius que més ho necessiten."
En aquest àmbit cal assenyalar que s'incrementen de manera significativa les contractacions de personal no fix, fins a 148 persones, lligades a actuacions per tal de promoure l'ocupació en els col'lectius que més ho necessiten. Es tracta de contractes totalment subvencionats pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya que l'Ajuntament de Tortosa ha aconseguit per la via de presentar projectes destinats al foment de la inserció laboral. La plantilla fixa de l'Ajuntament no creix, malgrat que continua l'ampliació del cos de la Policia Local amb 4 agents més.



L'altre element determinant del pressupost és el ritme d'inversió, especialment rellevant si tenim en compte l'escenari de crisi econòmica que vivim. "Mai en la història de Tortosa s'haurà fet tanta inversió pública com en aquest any 2009", ha afirmat Ferran Bel. El PINCAT, la construcció d'aparcaments i la inversió en infrastructures esportives representen una part important de la inversió. L'Ajuntament invertirà aquest 2009 25,5 milions d'euros, als quals s'han d'afegir els projectes que es duran a terme durant el mateix exercici encara que no apareixen formalment al pressupost: dos aparcaments soterrats al barri de Ferreries i al barri del Temple, el complex d'aigües i piscina coberta i un viver d'empreses. L'empresa urbanística municipal GUMTSA executarà la major part d'inversions, essent les més destacades la urbanització dels Portals de Ciutat Nord i Centre (6,8 milions), la construcció d'un aparcament soterrat a la plaça Mossèn Sol (4,2 milions), la rehabilitació del Barri del Castell (2,1 milions), un Centre Cívic a Ferreries (1,2 milions), el nou Centre de Tecnificació Ciclista (1 milió) i la rehabilitació de l'edifici municipal ubicat al número 27 del carrer Montcada (821.899) per ubicar-hi serveis socials i Ràdio Tortosa. L'alcalde ha volgut fer notar que aquest 2009 tornarà a ser l'any del PINCAT, amb importants actuacions en edificis, carrers i places del nucli antic.



Les societats municipals assoleixen cada vegada més protagonisme, superant per primera vegada el pressupost de despeses de l'Ajuntament. Així, a la nova Tortosasport, S.L., que aquest 2009 i també el 2010 afrontarà importants inversions, caldrà sumar-hi durant els propers mesos la creació d'una nova societat per a la gestió de l'emissora municipal de ràdio. En aquest sentit, Matilde Villarroya, ha justificat l'aposta d'aquest govern per les empreses municipals ja que "ens donen més agilitat i dinamisme en la gestió".



Per tancar l'apartat de despeses, el Pressupost per a 2009 manté les aportacions al teixit associatiu de la ciutat i als pobles, i es redueix de manera significativa la càrrega financera.



En l'apartat d'ingressos, cal destacar que els impostos es redueixen com a conseqüència de la conjuntura econòmica i que hi ha un increment significatiu procedent de les subvencions d'altres administracions. En aquest sentit, la regidora d'Hisenda ha dit que l'Ajuntament "ha fet un sobreesforç per obtenir recurs