ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 10/10/2008
Tortosa estrena el Centre d'Interpretació del Renaixement

Tortosa disposa des d'avui d'un nou referent turístic i cultural de primer nivell: el Centre d'Interpretació del Renaixement. Es tracta d'un projecte audiovisual que mostra, d'una banda, la riquesa del patrimoni renaixentista de Tortosa i de les Terres de l'Ebre i, de l'altra, la Festa del Renaixement com a referent turístic divulgatiu d'aquest període esplendorós de la capital de les Terres de l'Ebre. El Centre està ubicat a l'Espai Sant Domènec, en ple nucli antic de Tortosa. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha inaugurat les noves instal'lacions.



L'han acompanyat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el regidor de Promoció Econòmica, Ricard Forés, el regidor de la Festa del Renaixement, Jordi Folqué, el director dels serveis territorials d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Monclús, i altres autoritats.



El Centre d'Interpretació del Renaixement està ubicat a l'Espai Sant Domènec, edifici construït al segle XVI que forma part del conjunt dominicà dels Reials Col'legis, el llegat renaixentista més ben conservat de Catalunya. Les capelles de l'antiga església de Sant Domènec són l'escenari per on transita el discurs audiovisual d'aquest projecte turístic i cultural, que és pioner a les Terres de l'Ebre en les seves característiques.



L'Ajuntament de Tortosa ha convertit l'antiga església de Sant Domènec, una vegada rehabilitada, en una sala noble on celebra actes socials i culturals de signe divers al llarg de l'any, cosa que pot continuar mantenint-se gràcies a la disposició tècnica del Centre d'Interpretació.



Els visitants del Centre rebran unes audioguies amb les quals podran seguir l'exposició audiovisual en diferents idiomes. Fins a sis projeccions de video directe sobre les capelles de l'església construeixen el fil narratiu de l'exposició. D'entrada, s'aborda el context físic de Tortosa i el seu passat romà, visigòtic i àrab. La següent projecció parla de la ciutat renaixentista i utilitza gravats de l'època tractats de forma tridimensional per fer una interessant aproximació visual al patrimoni arquitectònic de l'època. L'administració del municipi s'explica amb l'Armari-Arxiu, una de les joies del segle XVI que els visitants podran admirar de prop en el decurs de l'itinerari. Les posteriors projeccions mostren diferents episodis protagonitzats pels personatges del cinc-cents a Tortosa, el patrimoni renaixentista a les Terres de l'Ebre, i la processó del Corpus i el bestiari de la ciutat. Al marge dels vídeos, l'exposició destaca la presència de les tombes de Baltasar Sorió i del Bisbe Juan Izquierdo, al centre de l'església, i la porta de l'estudi de l'antic Ajuntament.



Arribats en aquest punt, els visitants són convidats a pujar al Cor de l'antiga església, on entren de ple en la Festa del Renaixement, declarada Festa d'Interès Turístic Nacional i Festa d'Interès Turístic Local Català. Aquí, quatre plafons retroiluminats mostren amb detall els principals atractius de la Festa, que el juliol vinent celebrarà la catorzena edició. Una última projecció, la de major durada de totes, mostra la màgia de la Festa i els seus protagonistes, les actuacions al carrer i els espectacles propis.



El Centre d'Interpretació del Renaixement ha tingut un cost de 148.000 euros i ha estat cofinançat per l'Ajuntament de Tortosa i el Pla de Dinamització Turística de les Terres de l'Ebre.