ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 01/10/2008
Es presenta el Banc d'Ajudes Tècniques

L'Ajuntament de Tortosa ha signat un conveni amb la Generalitat de Catalunya, junt a l'Ajuntament d'Amposta, els quatre consells comarcals de les Terres de l'Ebre i la Fundació Pere Mata per finançar el Banc d'Ajudes Tècniques. Es tracta d'una iniciativa destinada a posar recursos i materials, com llits, grues o matalassos, a l'abast de les persones depenents del territori.



El Banc d'Ajudes Tècniques (BAT) endegat l'any 2006 pel Consell Comarcal del Montsià s'ha ampliat a les quatre comarques ebrenques, per tal d'oferir els seus serveis a totes les persones amb dependència de les Terres de l'Ebre. El Banc és un conjunt d'estocs de material d'ajuda a aquestes persones, com llits, grues o matalassos, que són restaurats per un taller ocupacional de l'Institut Pere Mata, i que s'ofereixen en lloguer als usuaris a un preu simbòlic de 5 euros mensuals i 50 euros de fiança. El servei, pioner a Catalunya, compta amb un pressupost de prop de 75.000 euros, i es va ampliar a les quatre comarques al mes de maig. Des d'aquesta data, ja se n'han beneficiat 163 persones.



El Banc es va posar al servei dels usuaris del Montsià l'any 2006, com a pla pilot. Tal com ha explicat el director dels serveis territorials d'Acció Social i Ciutadania a les Terres de l'Ebre, Adam Tomàs, després de 'l'èxit del servei i de la demanda sorgida arreu del territori', el BAT s'ha ampliat aquest 2008 a les quatre comarques ebrenques. Tot i que el servei s'ofereix a la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre des del maig passat, no ha estat fins aquest dilluns quan s'han signat els convenis de col'laboració entre els quatre consells comarcals ebrencs, els Ajuntament de Tortosa i Amposta, i la Fundació Pere Mata, entitat que gestiona el recurs.



El BAT és un banc de material hospitalari d'ajuda a les persones amb dependència. Així, el Banc compta amb llits articulats, grues i matalassos antiescares ?que eviten lesions en la pell-, provinents d'hospitals o residències, que són restaurats pels alumnes d'un taller d'ocupació de l'Institut Pere Mata, i que posteriorment passen a formar part de les reserves del Banc. A més, Tomàs ha concretat que el Departament d'Acció Social i Ciutadania preveu també l'adquisició de material nou.



Per tal d'assolir aquest material, els usuaris han de fer la petició a un treballador social d'Atenció Primària, qui ho comunica a una gestora social que alhora n'informa a un terapeuta ocupacional. Aquest fa una avaluació de la necessitat de l'usuari i decideix si la persona que ho sol'licita ha de rebre el material o no. Per obtenir aquest material, el beneficiari ha de pagar una fiança de 50 euros i un lloguer mensual de 5 euros.



Segons Tomàs, 'l'èxit del projecte està assegurat per les xifres del desplegament de la llei de Dependència a les Terres de l'Ebre'. De fet, el 75% de les peticions de prestacions a la demarcació ebrenca són fetes per cuidadors no professionals, pel qual es dedueix que 'la gent vol que els familiars dependents es quedin a casa', ha explicat Tomàs. D'aquesta manera, 'el Banc propicia que això sigui possible i ajuda a millorar la qualitat vida tant dels cuidadors com de la gent dependent'. Pel moment, el material més requerit pels usuaris són els llits articulats i els matalassos antiescares, que també són els objectes de què el Banc disposa en major quantitat.



El director territorial ha destacat que les Terres de l'Ebre són pioneres a nivell de Catalunya endegant aquest projecte, i ha apuntat la possibilitat que pròximament el servei s'ampliï a la resta del país.



El pressupost del BAT per al 2008 és de prop de 75.000 euros, aportats pel Departament d'Acció Social i Ciutadania ?que hi inverteix gairebé 50.000 euros-, els quatre consells comarcals de les Terres de l'Ebre, i els Ajuntaments de Tortosa i Amposta. Des del mes de maig fins ara, són 163 les persones que ja han rebut el servei d'ajuda del BAT.