ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 03/07/2008
El Ple aprova un pla per sanejar l'Ajuntament en tres anys

El Ple ha aprovat un Pla de Sanejament, que estarà tutelat pel Departament d'Economia de la Generalitat, i un préstec a llarg termini de 2,3 milions d'euros amb l'objectiu que l'Ajuntament de Tortosa estigui sanejat l'any 2011. La regidora d'Hisenda, Matilde Villarroya, ha afirmat que 'si la setmana passada plantejàvem quin era el problema, amb el reconeixement d'un extrajudicial de 2,6 milions d'euros, el que fem avui és aprovar la solució". L'alcalde, Ferran Bel, ha afegit que l'objectiu d'aquest Pla 'és posar ordre al desgavell econòmic i financer en què es troba l'Ajuntament de Tortosa".



L'acord s'ha adoptat amb els vots favorables dels grups de CiU i ERC, l'abstenció d'ICV i PP, i el vot contrari del grup del PSC.



Davant de la situació econòmica de l'Ajuntament, la regidora d'Hisenda ha explicat que hi havia dues opcions: 'o bé continuàvem passant el problema d'any en any, com s'estava fent fins ara, cosa que hauria acabat posant les arques municipals en una situació insostenible a mig termini, o bé optàvem per fer taula rasa, adquirir un préstec a llarg termini i comprometre'ns amb un Pla de Sanejament a resoldre la situació en quatre anys". L'equip de govern ha optat per aprovar aquest Pla que estarà tutelat per la Direcció General de Política Financera del Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya. Villarroya ha dit que amb aquest Pla, l'Ajuntament s'obliga a complir amb un escenari pressupostari de quatre anys (2008-2011) amb un compromís d'ingressos/despeses 'que ens ha de portar a estar sanejats el 2011". En qualsevol cas, la titular d'Hisenda ha descartat que aquest Pla comprometi cap de les inversions previstes en el Pla d'Actuació Municipal (PAM).



L'alcalde, Ferran Bel, ha recordat que 'l'equip de govern anterior ha estat finançant inversions amb despesa corrent, cosa que ha creat una situació fictícia, ja que amagaven factures de corrent al calaix". En els últims anys, ha precisat l'alcalde, 's'ha justificat l'endeutament de l'Ajuntament i de l'Empresa Municipal de Serveis Públics (EMSP) per l'esforç inversor que s'havia de fer en el PINCAT; però aquest esforç inversor no s'ha vist per enlloc, és tot just ara que s'està fent". Bel ha qualificat de 'barbaritat" que l'anterior equip de govern hagués endeutat l'Ajuntament 'dient que invertien al nucli antic quan no ho feien, sinó que ho invertien en sobrecostos i desviacions pressupostàries en obres com el pavelló firal o la rotonda de la Simpàtica". 'Per què s'han adjudicat obres per una quantitat que després s'acabava multiplicant? Per què van maquillar el Pla Econòmic i Financer? Per què amagaven factures al calaix?".



Durant els propers quatre anys, i en el marc del Pla de Sanejament aprovat avui, l'alcalde ha afirmat que 'hem planificat creixements modestos, tenint en compte la crisi econòmica actual". 'Ens obligarem més del que estàvem i tindrem una tutela extra de Política Financera". Quant a l'increment del deute, ha recordat que els exercicis 2009 i 2010 seran els de major inversió en el Pla Integral del Nucli Antic (PINCAT), ja que dels 9 milions d'euros que ha d'aportar l'Ajuntament en quatre anys, la major part encara s'ha d'invertir.