ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 03/07/2008
300 anys de la capitulació de Tortosa davant dels borbons

La Federació Llull i l'Ajuntament de Tortosa organitzen aquest dissabte 5 de juliol un seguit d'actes amb motiu dels 300 anys de la caiguda de Tortosa davant de les tropes borbòniques. Aquesta jornada, que es fa en el marc de la campanya "300 anys. Caminant cap al futur" inclou, entre d'altres, la signatura de la Declaració de Tortosa a la Catedral i la descoberta d'una placa commemorativa.



La Federació Llull, que agrupa ?'mnium Cultural, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, les tres principals entitats culturals dels Països Catalans, commemoren els 300 anys de la pèrdua de les llibertats catalanes amb un seguit d'actes a diferents ciutats dels Països Catalans, que culminaran l'any 2014. La campanya "300 anys. Caminant cap al futur" s'està desenvolupant des del passat any 2007, tot seguint la cronologia de la Guerra de Successió, mitjançant un gran esdeveniment anual. Per encetar aquesta programació va ser triada la ciutat de Lleida, arribant aquest any el torn de Tortosa, i a partir de l'any vinent a Alacant, València, Girona, Mallorca i Vic, finalitzant a Barcelona el 2014 amb la gran commemoració de la caiguda de Barcelona. En paraules d'Antoni Royo, representant de la Federació Llull, "les tres entitats van decidir commemorar aquests fets no només pel que té de memòria històrica, sinó per dur el missatge d'avançar cap al futur, en llibertat i unitat de tots els Països Catalans. Aquest any es farà a Tortosa coincidint amb l'aniversari de la seva caiguda davant les tropes borbòniques, i amb una especial significació en la seva qualitat de ciutat cruïlla dels Països Catalans".



Per la seva banda, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha volgut expressar la satisfacció de l'Ajuntament de la ciutat per acollir aquesta commemoració, dient que "més enllà del record de les pèrdues, hi ha aquesta visió de futur, aquest sentit de continuïtat en la lluita per la recuperació de la identitat nacional". Bel ha fet una crida a la participació en els diferents actes, que començaran amb la signatura de la Declaració de Tortosa (13.00 h) a la Catedral de Santa Maria per part de quatre alcaldes de municipis en representació dels Països Catalans: Benicàssim, Perpinyà, Palma de Mallorca i Tortosa. Després (14.30 h) es celebrarà el Dinar dels Països Catalans al Pavelló Firal, i a la tarda (18.00 h) tindrà lloc l'acte "Un futur compartit" a la plaça de Barcelona (antic Mercat del Peix) amb la descoberta d'una placa en commemoració dels 300 anys de la caiguda de la ciutat l'11 de juliol de 1708, i la realització d'un mapa gegant dels Països Catalans, amb la participació de les colles de cultura popular de Tortosa i les Terres de l'Ebre. Finalment, el concert d'ARAMATEIX, "Moragues/Basset 300 anys Tour", clourà la programació de la diada.