ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 15/05/2008
L'Ajuntament tira endavant la transformació urbanística del principal accés a la ciutat

L'Ajuntament de Tortosa ha aprovat la urbanització de la principal entrada a la ciutat, que comportarà la creació d'un nou accés al centre de la ciutat que anirà en paral'lel al canal de l'Esquerra. Els més de 150.000 metres quadrats de sòl que es generaran amb aquesta obra permetran la instal'lació de noves empreses-aparador a l'autovia d'entrada a Tortosa des de l'Aldea.



La Junta de Govern Local ha fet l'aprovació definitiva de la urbanització i reparcel'lació dels plans parcials Ciutat Nord i Centre. En les properes setmanes es licitaran les obres, que tenen un pressupost de 9,3 milions d'euros, i s'adjudicaran a l'estiu. La urbanització dels dos portals té un termini d'execució de 18 mesos. Aquest projecte ocupa l'entrada a la ciutat de Tortosa entre la carretera C-41 i el canal de l'Esquerra de l'Ebre. La superfície total és de 150.115 m2 mentre que l'edificable ocupa 103.515 m2. El finançament de la urbanització dels dos portals va a càrrec dels propietaris mitjançant el sistema de cooperació.



L'espai resultant d'aquesta urbanització, situada a primera línia de la principal artèria de comunicació de la ciutat, suposa una nova àrea d'indústria terciària que generarà nous espais comercials i de serveis, que han de permetre la implantació de noves empreses a Tortosa.



A nivell urbà, aquest nou espai es connectarà amb el barri del Temple mitjançant un passeig de 7 metres d'amplada, paral'lel al canal de l'Esquerra, que incorpora un vial amb dos carrils de circulació, vorera, un carril bici i superfície arbrada. Aquest nou carrer suposa també un nou accés al centre de la ciutat, ja que permetrà connectar l'autovia de Tortosa a l'Aldea directament amb el carrer Ronda Docs i amb l'eixample, una vegada alliberats i urbanitzats els terrenys que actualment ocupen les vies de Renfe.



L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha dit que amb l'aprovació definitiva d'aquests projectes 'culmina un llarg procés que la ciutat esperava des de feia anys". Bel ha afegit que les decisions s'han pres de manera molt negociada amb els propietaris i que s'han estimat la major part d'al'legacions. De la seva banda, la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Meritxell Roigé, ha recordat que des d'ara ja es poden atorgar llicències per ubicar empreses/aparador en aquest nou sector de la ciutat, la qual cosa afavorirà la implantació de nous negocis en els propers mesos. Pel que fa als detalls del projecte, Roigé ha avançat que es licitaran els dos portals junts amb l'objectiu d'obtenir un preu més barat en l'adjudicació, i ha reconegut la complexitat de tot el procés a l'hora de respectar les instal'lacions empresarials ja existents. L'empresa municipal urbanística GUMTSA és qui s'ha fet càrrec de la reparcel'lació i qui gestionarà l'execució de la urbanització.



Portal Sud

L'alcalde ha volgut entrar a valorar la situació en què queda el pla parcial Portal Sud, que resta pendent de la resolució dels recursos que una part dels set propietaris afectats ha presentat al POUM. Bel ha dit que aquests propietaris demanen un ús mixt residencial/indústria-aparador per tal de mantenir les propietats i abaratir els costos d'urbanització. En aquest sentit, l'alcalde ha precisat que la part més important de despesa a la qual han de fer front els propietaris afectats és la del nou vial que discorrerà en paral'lel al canal de l'Esquerra. Proporcionalment és més elevat el cost per als propietaris del Sud, que no pas per als del Centre i Nord, ja que els primers en són molts menys.



Ferran Bel ha lamentat que el govern de Joan Sabaté 'exigeixi ara el que no ha fet en vuit anys". L'alcalde ha criticat la manca de planificació de l'anterior govern municipal i ha recordat que en l'anterior mandat es va justificar l'aturada del desenvolupament d'aquest portal per ser 'inviable econòmicament".