ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 05/09/2024
Turisme sostenible i cinema conflueixen a Tortosa en una nova edició del Terres Travel Festival
Del 13 al 21 de setembre, s'hi presentaran més de 100 pel·lícules i espots sobre destinacions respectuoses amb el medi ambient
Del 13 al 21 de setembre, el Terres Travel Festival portarà de nou a Tortosa una selecció del millor cinema internacional sobre viatges i turisme sostenible. En diversos espais de la ciutat —amb l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa com a seu principal— es podran veure una selecció de les 199 peces audiovisuals de 48 països que s'han presentat a concurs. En total, s'han programat una dotzena de sessions de cinema, debats i xerrades. El festival comptarà amb la presència de directors, productors i professionals del cinema i del turisme d'arreu del món.

Entre les pel·lícules que es podran veure en l'edició 2024, destaca French Camera (Iran, 2023) que narra la història d'una família de cicloturistes que viatjant per l'Iran perden la càmera que havien utilitzat durant el recorregut. Això desencadena una trama trepidant que ens ajuda a conèixer el país. També cal subratllar el treball Sweden (not Switzerland) (Suència, 2024), un audiovisual que aborda la confusió constant de Suècia i Suïssa, una confusió habitual, fins i tot, entre líders d'organitzacions internacionals i viatgers globals. Així, a través de l'humor explica com és Suència. Per la seva banda, s'ha de tenir en compte Skypainter (Canadà, 2024), una campanya integrada que mostra totes les ofertes d'hivern de la província canadenca d'Alberta a través d'una història sobre la bellesa de les aurores boreals. Els esquiadors, els senderistes i els observadors d'estrelles queden meravellats pels cels salvatges que tenen davant. El capítol de la sèrie Extraordinary voyages (Andorra 2024) dedicat a les illes Galápagos serà un dels altres plats forts del festival. Aquestes illes enmig del Pacífic són un dels últims llocs de la terra on els ecosistemes s'han mantingut intactes, sense ser tocats pels humans. Només el 3% de la superfície de l'arxipèlag està habitada per l'home.

Més enllà de les produccions internacionals, enguany hi ha vint-i-cinc peces de producció catalana, bona part d'elles fruit d'un acord entre el Terres Tavel Festival i la Xarxa de Televisions Locals. N'és un exemple la pel·lícula inaugural del festival que porta per títol Montserrat, Integral 107 (Catalunya, 2024). Aquest documental de Biel Macià ressegueix la història de dos escaladors que exploren el màgic massís de Montserrat amb l'objectiu de traçar una línia que uneixi tots els cims de la serra. Escalades, ràpels, nits al ras i molt d'estudi del terreny és el que necessiten per aconseguir aquesta fita mai assolida a la història. Després de més d'un any de preparació es llancen a l'aventura d'escalar les 107 agulles de Montserrat en una setmana. La projecció s'ha programat a la cripta de l'Església de la Reparació de Tortosa el divendres 13 de setembre a les 19.30 h, amb la presència del director i alguns dels protagonistes del documental.


Activitats paral·leles

El programa també inclourà activitats paral·leles com l'emissió en directe del programa de viatges de RAC1 Viatja bé, presentat per la periodista Esther Muñoz. Es podrà seguir en directe a les 15?h del dissabte 14 de setembre des de l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa. Aquell mateix dia a les 17?h, el fotògraf Òscar Rodbag oferirà la conferència Posant llum al territori a partir de l'exposició homònima, que podrà visitar-se a l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa fins al 19 de setembre.

La gala d'entrega de premis és prevista per divendres 20 a les 20.00?h al Parador Nacional de Turisme Castell de la Suda de Tortosa. L'acte, que estarà presentat per l'actriu Ivana Miño, servirà per reconèixer audiovisuals en les categories de Millor Documental, Millor Producte Turístic, Millor Destinació i Millor audiovisual gastronòmic, entre altres. També s'atorgarà el Premi Terres de l'Ebre al millor audiovisual de turisme sostenible i el Grand Prix del Festival. En acabar l'acte se servirà un sopar a peu dret amb productes agroalimentaris de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l'Ebre. El certamen culminarà amb dues projeccions a l'espai públic: una el dissabte 21 de setembre a les 20.00 a la plaça de l'Ajuntament de Tortosa, amb els films guanyadors de la secció documental, música de la Big Band Tortosa i una selecció de tapes. I diumenge dia 28 —ja fora de les dates del festival i coincidint amb els actes vinculats al Dia Mundial del Turisme— la plaça de l'Absis de la Catedral acollirà la projecció dels films guanyadors del Terres Travel Film Festival, amb un tast de vins del celler Sant Josep Vins de Bot.

Jornada professional sobre turisme sostenible

Dijous 19 de setembre, el Terres Travel Festival acollirà una nova edició del Terres Sustanaible Tourism Day, una jornada professional durant la qual es compartiran experiències i projectes audiovisuals vinculats a destins naturals. L'activitat se celebrarà a l'aula polivalet del Museu de Tortosa i s'iniciarà a les 10.00 h amb la conferència del productor audiovisual Karlos Simón, especialitzat en l'estudi dels taurons. Simón parlarà, precisament, de per què els taurons estan desapareixent, i n'assenyalarà els motius principals. També esbossarà les solucions que es proposen per a acabar amb la pesca descontrolada d'aquests animals marins.


El programa s'allargarà fins a hora de dinar amb la presentació de casos de gestió sostenible a partir de produccions cinematogràfiques. A patir del documental 10 eco artic getaways, el productor Alexey Obraztsov exposarà el projecte de rutes ecoturístiques a la regió euroàrtica de Barents, que inclou catorze províncies, regions i altres unitats administratives a Noruega, Rússia, Finlàndia i Suècia. Per la seva banda, el director Frank Meyer presentarà un capítol la sèrie Extraordinary voyages dedicat a les Illes Galápagos.

Aitziber Ansotegi Derteano, responsable de Turisme d'Urdaibai, analitzarà la campanya Lo natural es volver sobre les propostes de visita a la regió natural d'Urdaibai, a la costa del golf de Biscaia, reconeguda com a reserva de la biosfera. La jornada es tancarà amb una intervenció del productor Hernán Garrido-Lecca sobre la Reserva Ecològica de Chaparri, al Perú, a partir de pel·lícula d'animació Little Wonder Bear.

La inscripció a la jornada es pot formalitzar al través del web del festival (terresfestival.com) i té un preu de 30€. "Des de l'organització del Festival creiem que aquesta jornada professional és una oportunitat per a tots els prescriptors i agents turístics del territori, ja que podran conèixer, de primera mà, casos d'èxit internacional en turisme sostenible i traslladar-los al territori", afirma el director del festival Santi Valldepérez. Les conferències també es podran seguir per streaming a través del canal de Youtube del festival.

La gastronomia a la pantalla

Enguany, en el marc del Terres Travel Festival se celebrarà l'entrega dels premis del concurs Food Film Menu. Aquest certamen centrat en els curtmetratges s'organitza des d'IGCAT (Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme) amb l'objectiu que les Regions Europees i Mundials de Gastronomia tinguin l'oportunitat de presentar audiovisuals que promoguin pràctiques sostenibles, productes, receptes locals i tradicionals relacionades amb la gastronomia de la regió. Aquesta entrega de premis —prevista per dijous 19 de setembre a les 18.00 h— serà l'avantsala les celebracions vinculades a Regió Mundial de la Gastronomia, que l'any 2025 recaurà en Catalunya. El Principat serà la primera regió europea que rep aquesta distinció, un reconeixement que confirma la consolidació d'un model turístic innovador i regeneratiu on la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.