ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 19/08/2024
Tot a punt per a començar La Cinta 2024, amb un programa que inclou més de 150 propostes per als dies de festa major
A banda dels concerts de Celtas Cortos, Figa Flawas, i Joan Rovira, es comptarà, entre d'altres, amb La Tremenda Pop, Elma, Montse Castellà, i els Quicos
Tot a punt per donar el tret de sortida a les Festes de la Cinta 2024, que tindran lloc del 28 d'agost al 2 de setembre. Seran sis dies de festa i un acte previ que tindrà lloc el dissabte 24 d'agost amb la proclamació de les pubilles, pubilletes, hereus i hereus infantils, i la lectura del pregó, que anirà a càrrec de Nuri Lledó, cofundadora del Circuit de Penyes, la qual ha ofert sempre una valuosa i desinteressada col·laboració en l'organització de les proves de penyes, amb les que continua treballant de manera activa i aportant tota la seua gran experiència.

Avui ha tingut lloc la presentació del programa per part de l'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i de la regidora de Festes, Dolors Bel, un programa que es començarà a distribuir a la ciutadania a partir del divendres 23, i que també es podrà consultar al web municipal www.tortosa.cat.

"Hem elaborat un programa amb propostes per a totes les franges d'edat -ha dit l'alcalde, Jordi Jordan- infants, joves i grans, amb més de 150 propostes per als dies de la festa major, totes elles totalment gratuïtes". Jordan ha començat explicant que es donarà continuitat a la celebració del castell de focs d'artifici la darrera nit de les festes, com havia estat tradicional. Cal recordar que l'any passat ja es van fer l'últim dia per les inclemències meteorològiques. L'alcalde de Tortosa ha anunciat també que la Bandera de la Ciutat, en aquesta edició de festes, es lliurarà a tres entitats com són Cantaires de l'Ebre-Club Universitari pel seu 50è aniversari; al Centre d'Esports Tortosa pel 50è aniversari d'handbol federat a Tortosa, i a la Penya Ciclista Baix Ebre-Ja arribarem pel seu 75è aniversari.

D'entre les novetats musicals l'alcalde ha volgut destacar-ne una que tindrà lloc divendres a la tarda, La I Vetllada de Rapers/Raperes i Versadors/Versadores EbreFolk a Tortosa, en la qual participaran, amb les seues jotes, música i cançons, artistes del País València, Mallorca, Menorca, Múrcia i Catalunya, una activitat organitzada conjuntament per l'Espai de So i l'Ajuntament de Tortosa. Així mateix, ha volgut destacar l'espectacle de dansa 'Sanguinària', de la Cia. La Dama, que recupera la llegenda/fet històric de les dones de Tortosa i el naixement de l'Ordre de l'Atxa, proposta escènica que tindrà lloc el dimecres a la tarda.

Pel que fa a les propostes per als més menuts i menudes, Jordi Jordan ha destacat la instal·lació de dos atraccions: un tobogan d'aigua a Remolins, i uns castells inflables a Ferreries, ambdúes gratuïtes. També ha destacat l'actuació, el dimecres, dels Clap, que en aquesta ocasió se'n van de vacances a un campament, i viuran les seves aventures amb jocs i cançons, i l'espectacle de circ del dilluns, 'Acrobatic Show', un combinat d'equilibrisme i acrobàcies, contorsionisme i humor. Per altra banda, una important novetat serà que la popular xocolada infantil estarà adaptada per als xiquets i xiquetes celíacs/ques.

Jordan ha dit també que aquestes seran, igual que ho van ser l'any passat, i també a la Festa del Renaixement, unes festes inclusives que comptaran amb una Fila 0 i traducció simultània amb llenguatge de signes als actes protocolaris. "També les farem més sostenibles -ha explicat Jordan- amb el got biodegradable de les Festes de la Cinta".

Finalment, Jordi Jordan ha explicat que hi haurà tres Punts Lila durant les festes, un d'instal·lat a l'exterior del Pavelló Firal durant la Nit de Penyes; un altre al recinte del Teatre Auditori la nit de la Festa Imagina Ràdio, i la resta de nits de concerts, un altre al Parc Municipal Teodor González, amb la presència dels 'Agents Lila', membres de les diferents penyes que han fet una formació específica. Així mateix, també es compta amb un dispositiu especial per part dels cossos de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra.

Cal recordar que els Punts Lila són espais de seguretat per a la prevenció de l'assetjament, l'abús i les agressions sexuals i masclistes als espais públics, així com d'assessorament i actuació en cas que es produeixin. "Volem unes festes -ha dit l'alcalde- on totes les persones s'hi troben còmodes i tractades amb respecte. Com ja sabeu, des de l'Ajuntament de Tortosa impulsem una xarxa comunitària per que Tortosa esdevingui un municipi lliure de violències masclistes i discriminacions".

Per la seva banda, la regidora de Festes, Dolors Bel, ha recordat les principals actuacions musicals, ja presentades amb anterioritat, Celtas Cortos, Figa Flawas, i Joan Rovira, i n'ha anunciat d'altres dins del programa d'enguany: "El dimecres -ha explicat Bel- tindrem el concert de la banda Municipal de Música de Tortosa amb l'orquestra Atalaia i el seu repertori de cançons dels anys vuitanta i noranta, i pel que fa al dijous, actuarà l'orquesta Cimarron al Ball de la Reina i l'Hereu, i el divendres serà el torn de la Pensylvania. El Ball de la Reina i l'Hereu infantils serà el diumenge 1 de setembre, amb Jamaica, mentre que el dissabte tindrem la Gran Festa Imagina Ràdio amb performances, espectacle, animació i molta música". Bel ha destacat també els concerts de Montse Castellà, Elma, La Tremenda Pop, la Tortosa Big Band, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (que serà el concert de cloenda de les festes 2024), i les nits amb DJs.

La regidora de Festes ha anunciat també que les nits de ball tindran lloc a l'exterior del Teatre Auditori Felip Pedrell, les obres d'ampliació del qual seran compatibles amb l'habilitació de l'espai per a poder-se celebrar sense problemes. La regidora ha recordat, així mateix, que tots els dies de celebració de les festes es podrà gaudir de la zona d'atraccions i casetes de fira situada al seu lloc habitual, el passeig de les Bicicletes darrere el Parc Municipal Teodor González. En aquest espai, cada dia de 19.00 a 20.00 hores les atraccions es mantindran sense so ni il·luminació per que puguin gaudir-ne les persones amb sensibilitat sensorial.

Una altra activitat tradicional del programa de festes tindrà lloc el divendres: la Caminada Solidària 'Mai caminareu sols', organitzada com és habitual per la Lliga Contra el Càncer, amb concentració i sortida a les 18.00 h des de la plaça del Carrilet, sota el lema 'Posa't el barret pel càncer' i donatiu de 7 euros. I pel que fa al Circuit de Penyes, enguany s'incorporen novetats a les proves. Aquesta edició de les festes comptarà amb la participació d'aproximadament 1.300 penyistes, de més de 70 diferents penyes.

Finalment, dins de la programació d'aquesta edició de les Festes de la Cinta 2024, no podien faltar els actes i activitats tradicionals com l'Ebrecorrefoc, la Diada de la Gent Gran, la Festa dels Xiquets i Xiquetes, la Diada Castellera de la Cinta, el Cosso Iris, l'Ofrena i la processó