ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 25/09/2023
Més d'un centenar de recreadors participaran aquest cap de setmana al Setge de Tortosa, 1708
La recreació històrica de la Guerra de Successió inclourà escenificacions dels combats a la platja fluvial de Ferreries i les Avançades de Sant Joan
Tortosa tornarà a recrear el setge que va patir la ciutat el 1708, l'enfrontament de les tropes austriacistes i borbòniques en el context de la Guerra de Successió i que va culminar amb la capitulació de la ciutat. Una recreació històrica que tindrà lloc el pròxim cap de setmana (30 de setembre i 1 d'octubre) i que comptarà amb la participació de més d'un centenar de recreadors de diferents companyies. L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan; la regidora de Turisme, Sònia Rupérez; representants dels Miquelets de Catalunya i de l'entitat Amics dels Castells, han presentat avui la programació i les principals novetats.

"La recreació històrica del Setge de Tortosa és un reclam turístic que ens permet fer valdre la riquesa del conjunt fortificat i emmurallat de la ciutat, tenim més de sis quilòmetres de muralla", ha recordat Jordan, que també ha fet un repàs del creixement d'aquest esdeveniment durant els últims anys, des de la primera recreació d'un assalt organitzat entre els Miquelets de Catalunya i l'Associació Amics dels Castells el 2016. En aquest sentit, el Setge de Tortosa fa enguany un pas més en la internacionalització i incorpora un grup anglès, el regiment de cavalleria Irish Dragons, que s'afegeix al grup de recreació històrica italià Pietro Micca, que ja va participar l'any passat al setge.

Pel que fa a la resta de companyies participants seran: Miquelets de Catalunya, Sanguen Honoris, Moià 1714, Miquelets de València, l'Associació Almansa Històrica, que organitza la recreació de la Batalla d'Almansa, el referent d'aquest tipus d'esdeveniments a l'Estat, i l'Associació Batalla d'Almansa.

El programa de recreació començarà dissabte al matí amb la desfilada de les forces participants en la recreació històrica, en un recorregut que s'iniciarà a la plaça Mossèn Sol i acabarà a la plaça de l'Ajuntament, on tindrà lloc la presentació dels batallons. Després de la disparada conjunta dels fusellers participants, començarà la desfilada fins a Ferreries, on es recrearà la batalla fluvial en què les tropes borbòniques prendran posicions al marge dret del riu, mentre els austriacistes intentaran evitar-ho.

Dissabte a la tarda hi haurà portes obertes a l'espai interpretatiu de les Avançades de Sant Joan i a les 17.30 s'oferirà una visita guiada a l'espai a càrrec de l'Associació Amics dels Castells. També es podran visitar els campaments austriacistes i borbònics al pati d'armes de les Avançades de Sant Joan.

Quant a la recreació del primer assalt borbònic a les Avançades de Sant Joan serà a partir de les 18.30 amb unitats de cavalleria, foc, artilleria i pirotècnia. Les tropes borbòniques aniran avançant fins que diumenge tindrà lloc la capitulació de la ciutat. "Presentem el programa d'un esdeveniment de recreació històrica que portarà més d'un centenar de recreadors a la ciutat i atraurà tant els tortosins i tortosines com a visitants", ha dit la regidora de Turisme.

L'accés a totes les representacions és lliure i no és necessari reservar entrada.