ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 11/05/2023
Una complicada operació de trasllat porta el quadre de gran format d'Antoni Casanova fins al Museu de Tortosa
L'obra ocupava des del 2000 la primera planta de l'ajuntament i ara serà una de les peces de la sala dedicada a Casanova, Gimeno i Querol
El quadre 'Carles V i Ticià', del pintor tortosí Antoni Casanova Estorach, ja ocupa un nou espai destacat al recinte del Museu de Tortosa. El trasllat de l'obra s'ha dut a terme este dijous al matí i per fer-la possible ha calgut fer una operació complicada, ateses les grans dimensions del quadre: 304 X 470 cm. Els treballs han anat a càrrec d'una empresa especialitzada en el transport d'obres d'art. Des de primera hora, tècnics de restauració han dut a terme diverses tasques necessàries per a la preparació de la peça, com ara la neteja o l'assegurament del llenç i de l'esquelet que el subjecta.

La part més complicada ha sigut la que ha permès baixar l'obra des de la primera planta fins al carrer, abans de poder-la carregar en un camió especial per al transport d'obres d'art. En total, els treballs per moure el quadre s'han allargat durant prop de tres hores. Seguidament, s'ha dipositat al seu nou emplaçament, a la sala dedicada a tres autors tortosins referents de l'art de fa just un segle: Antoni Casanova Estorach, Francesc Gimeno i Agustí Querol.

El procés de trasllat també ha permès una peculiaritat: poder observar al revers del quadre una inscripció en la qual s'indica la data a partir de la qual Antoni Casanova va començar a pintar l'obra, el 5 de febrer del 1878, a París.

L'obra és una composició de gènere històric en què l'autor mostra el rei Carles V ajupint-se per recollir un dels pinzells de Ticià, que està situat al costat de l'escala; els presents a l’escena es mostren sorpresos davant del gest de l’emperador, que implica un gran reconeixement de la tasca de l’artista. Com la majoria d’obres d'este tipus, hi ha una gran profusió de detalls que es palesen amb un estil acurat i acadèmic. Així mateix, l’obra presenta un cromatisme fosc i neutre com era usual en este gènere de marcat caràcter acadèmic. La idea de representar l’admirat Ticià ja havia sorgit durant l'etapa formativa de Casanova, si bé, esta peça va ser executada molts anys després en un temps rècord. El pintor tortosí va tindre un vessant creatiu centrat en la pintura històrica de gran format destinada als salons oficials parisencs i a les exposicions de belles arts de Madrid, on va obtindre diversos guardons i reconeixements.

El trasllat de l'obra coincideix amb la celebració de la Nit dels Museus 2023, que durà a terme diverses activitats al Museu de Tortosa des del dissabte 13 de maig fins al diumenge 21. Entre d'altres, jornades de portes obertes, visites guiades o una actuació musical, el dissabte 13 a partir de les 22 h.