ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 05/12/2022
Tortosa planifica la gestió forestal dels terrenys municipals situats al massís del Port durant els pròxims quinze anys
El terme municipal de Tortosa inclou les finques de la Mola de Catí i del Regatxol i Figuerasses, que s'estenen en una superfície de 982 hectàrees
L'Ajuntament de Tortosa ha fixat els projectes d'ordenació forestal per a les zones del barranc del Regatxol i Figuerasses i per a la Mola de Catí. Es tracta de dos terrenys de titularitat municipal que se situen dins del Parc Natural del Port. En total, ocupen una superfície de 982 hectàrees. Ara, mitjançant el treball fet per tècnics forestals del Parc Natural, s'han definit les accions a desenvolupar en estes zones al llarg dels pròxims quinze anys, així com els diferents usos per a l'aprofitament d'estos espais.

Concretament, els projectes determinen amb un estudi molt detallat i minuciós les tasques previstes: concreten quins arbres s'han de conservar i quins altres caldrà extraure. Fins i tot, quines cremes controlades duran a terme els Bombers de la Generalitat. Els projectes també defineix l'aprofitament d'estos dos espais, que es concreten en els usos forestal, mediambiental i social. En relació a l'ús social, si bé els terrenys del Regatxol i Figuerasses tenen un caràcter més abrupte, els de la Mola de Catí s'estenen en un altiplà que permet desenvolupar amb més facilitat activitats de lleure com ara rutes o excursions. A més a més, compta amb el refugi de la Mola de Catí, que va ser rehabilitat fa uns anys per la Unió Excursionista de Catalunya a Tortosa, i que està situat a escassos metres de Cova Cambra, un dels indrets més interessants a la zona.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha agraït "la disposició, la cura i les ganes de col·laborar amb l'Ajuntament que han mostrat els tècnics del Parc Natural que han elaborat els plans", ha dit. "Tenim un terme municipal molt extens, que duplica la superfície que té la ciutat de Barcelona. Això denota tot el potencial que tenim, i en casos com els terrenys que tenim al Port suposen una oportunitat important per al municipi". Pel que fa la Mola de Catí, Roigé recorda que té un especial interès ja que es tracta d'un bosc molt madur, amb un gran atractiu. Antigament, la fusta sorgida d'esta zona es reservava per a les reparacions de l'antic pont de barques de Tortosa, per la qual cosa la seua explotació va quedar preservada i això fa que avui siga un bosc de molta qualitat. A més, en esta zona hi ha presència d'espècies singulars, com una planta carnívora endèmica del Port, i a més s'està treballant per a la reintroducció del voltor negre. "És una zona que volem preservar i potenciar, i per fer-ho volem donar-la a conèixer i, al mateix temps, protegir el tipus de bosc que hi tenim, de molta qualitat", indica l'alcaldessa.