ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 17/11/2022
La música de Felip Pedrell reviu en format digital, amb un enregistrament en l'any de commemoració del centenari
El CD es podrà adquirir a partir de dissabte, coincidint amb un nou recital de l'Accent Ensemble al teatre auditori de Tortosa, amb entrada gratuïta
A partir d'este cap de setmana, poder escoltar la música de Felip Pedrell serà una mica més fàcil. L'Accent Ensemble i l'Ajuntament de Tortosa han editat un CD amb diverses composicions del musicòleg tortosí, que surt a la llum en el marc dels actes de commemoració del centenari de la mort de Pedrell.

El disc té com a nom 'Felip Pedrell. Lais, intimitat i exaltació', i recull un seguit de composicions, algunes de les quals són totalment inèdites. L'enregistrament d'estos temes ha anat a càrrec del quartet Accent Ensemble. Una de les seues integrants, la soprano Cecília Aymí, destaca el fet que este és "l'únic CD que ha sortit al conjunt de l'Estat espanyol amb la música de Felip Pedrell", una oportunitat d'or, insisteix, per tal de donar a conèixer la seua musicografia.

La gestació d'este disc és el resultat del treball de recerca fet pels membres el grup. Una investigació que també ha donat sorpreses, com ara la descoberta casual i inesperada d'una partitura de Pedrell, corresponent a l'últim any de vida del compositor. Es tracta del tema 'En la clara nit', una obra de no més de cinc pentagrames que s'entèn com "una mena de testament", apunta el violinista David Matheu: "la vam trobar de manera sobtada, enmig d'un seguit de documentació que està desada a l'Arxiu Històric Comarcal a Tortosa. És un tema que no havia figurat mai a cap recull d'obres i per això no en teníem constància", explica.

Al CD també hi ha altres obres que són desconegudes per la majoria de públic: són les conegudes com a lais, composicions poètiques musicades, que en este cas esdevenen el primer testimoni d'esta mena de cançons escrites en català, al voltant del 1879. "Pedrell no les va voler editar mai en vida, segurament perquè estaven escrites amb una gran càrrega d'emoció i d'intimitat", revela la pianista Inés Reguero.

Este dissabte, 19 de novembre, els membres del grup Accent Ensemble duran a terme un recital al teatre auditori Felip Pedrell que permetrà escoltar algunes de les peces incloses a l'enregistrament. El concert, a partir de les 20 h, comptarà amb la participació del coreògraf i ballarí tortosí Roberto Oliván. S'hi pot assistir de manera gratuïta, reservant prèviament les entrades a la web de l'equipament municipal (https://www.teatreauditoritortosa.cat/event/accent-ensemble). Coincidint amb el concert, també s'hi podrà adquirir el CD així com un audiollibre que aprofundeix sobre la figura de Pedrell. La cita està organitzada per l'Ajuntament de Tortosa i pel Campus Extens de la URV a les Terres de l'Ebre, i compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

"L'edició d'este CD ens permet seguir treballant per tal de difondre el llegat de Felip Pedrell i donar a conèixer a les generacions futures la importància i la trascendència que va tindre el compositor tortosí", ha apuntat el tinent d'alcalde de Cultura, Ximo Martorell. Una tasca que l'Accent Ensemble també fa seua: "Volem que la ciutadania puga saber-ne més sobre Pedrell, i que Tortosa siga la primera ciutat on es puga escoltar les obres inèdites que hem pogut recuperar del compositor. Estem molt il·lusionats de poder-ho fer: d'haver-les arranjat i de posar-les a disposició de la gent per tal que les puguen escoltar en directe" després de tants anys en l'oblit, ha reblat l'altre component del quartet, el clarinetista Ricardo Forner.