ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 02/11/2022
La Clínica Terres de l’Ebre celebra el 75è aniversari amb un acte commemoratiu amb el personal i membres de col·lectius vinculats al centre
Durant l’acte s’homenatjarà professionals que han desenvolupat la seua tasca al centre i es visionarà un documental amb testimonis que n’han format part en les darreres dècades
El proper divendres, 4 de novembre, la Clínica Terres de l’Ebre celebrarà els 75 anys del centre sanitari amb un acte que posarà de relleu la tasca dels diferents equips que han format part de la Clínica al llarg de la seua història. L’acte tindrà lloc a partir de les 19 h, al Teatre Auditori Felip Pedrell, i comptarà amb l’assistència de persones que han treballat al centre, així com també personal de l’Hospital de la Santa Creu, ambdós de titularitat municipal. Aquesta celebració estava prevista per a l’any 2020, quan es complia l’efemèride, però l’esclat de la pandèmia i l’evolució posterior per les mesures de prevenció van fer que l’acte s’ajornés sense data fins que les condicions fossin més favorables.

Durant l’acte s’homenatjarà diferents membres i col·lectius del personal del centre, entre els quals, les persones que s’han jubilat durant els darrers tres anys, i que per les circumstàncies de la pandèmia no han pogut celebrar la jubilació amb la resta de plantilla. Totes elles rebran un obsequi en record a la seua trajectòria de mans de l’alcaldessa de Tortosa i presidenta de Tortosa Salut, Meritxell Roigé, i del gerent de la Clínica, el Dr. Salvador Pallejà: una peça commemorativa creada per l’artista Núria Romeu, que s’inspira en un dels elements més característics de l’edifici de la Clínica.

A més, també es visionarà un documental que recull alguns testimonis vinculats amb els 75 anys d’activitat de la Clínica Terres de l’Ebre. Exemples de diversos àmbits que hi han treballat al llarg de les dècades, i que aborden vivències tant personals com professionals. Aquest treball de recerca també té una part fotogràfica, que nodreix una exposició retrospectiva que repassa la història del centre al llarg dels anys. Aquesta exposició es podrà veure a la planta baixa de la Clínica a partir del proper dilluns.

Meritxell Roigé ha posat de manifest la importància d’aquesta celebració: «Ens permetrà viure un moment molt emotiu, d’agraïment al gran nombre de persones que han ajudat a tirar endavant la Clínica des de la seua fundació fins a l’actualitat. Una tasca que ha permès que la Clínica Terres de l’Ebre hagi sigut i segueixi sent un centre de referència per a Tortosa, la resta de Terres de l’Ebre, el Matarranya i el nord de Castelló, fet que ens permet oferir un servei sanitari públic d’una gran qualitat», ha subratllat l’alcaldessa.

El 1945, la Clínica Terres de l’Ebre –aleshores coneguda amb el nom de Clínica La Alianza i impulsada per la Quinta de Salud La Alianza-Mutualidad de Previsión Social– obria les seues portes en unes instal·lacions ubicades al carrer Llotja de Tortosa. Més tard, a causa de l’augment demogràfic i de mutualistes, i davant del constant creixement dels serveis, al 1971 es va traslladar al barri de Ferreries, on segueix prestant els seus serveis a l’edifici que ocupa a la plaça 1 d’Octubre.

Aquest complex de sis plantes va esdevenir un referent al territori, i és que fins a la inauguració de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, el 1976, va ser el principal centre sanitari de la població de les Terres de l’Ebre, el Baix Maestrat i del Baix Aragó.

Al 2012, l’Ajuntament de Tortosa va adquirir la titularitat del centre per tal que es convertís en un centre de salut pública de titularitat municipal i, d’aquesta manera, garantir-ne la continuïtat com a prestador de serveis de salut pública al municipi i a la resta de territoris propers.