ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 21/09/2022
Les obres de consolidació del fortí de Tenasses de Tortosa revelen l'antic camí cobert d'accés al recinte emmurallat
Després d'adquirir-ne la titularitat al 2014 per formar part del catàleg municipal, l'Ajuntament està duent a terme diverses actuacions d'arranjament a l'espai
Els treballs de neteja i consolidació que l'Ajuntament de Tortosa ha dut a terme este agost a un dels accessos al fortí de Tenasses, han tret a la llum el paviment de l'antic camí cobert pel qual s'accedia a la fortificació des de Remolins. Les tasques han suposat la retirada de l'abundant vegetació que existia en este espai i la posterior retirada de la terra superficial, elements que ocultaven completament el paviment. Es tracta d'un camí fet amb còdols, que presenta un molt bon estat de conservació al tram superior.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha recordat que des del 2014, quan l'Ajuntament va recuperar la titularitat de la construcció defensiva, s'han anat duent a terme diferents actuacions de consolidació de l'estructura. Ara, el pressupost municipal ha destinat 100.000 euros als treballs que han posat al descobert el camí, i que també suposaran més actuacions durant els pròxims mesos: entre estes, treballs de consolidació dels murs laterals del camí cobert, retirada de la vegetació, així com la prolongació del camí cap a la part inferior, per tal de donar continuïtat al paviment de còdols.

"Vam definir un pla director que ens permet tindre una diagnosi de l'estat de conservació de la fortificació, així com preveure les diferents actuacions que cal anar fent per a consolidar-la. Uns treballs que han de seguir de manera continuada, amb l'objectiu de posar en valor esta part del conjunt emmurallat de Tortosa, així com tota la resta", ha explicat l'alcaldessa.

Roigé ha recordat que l'adquisició de la titularitat per part de l'Ajuntament va suposar un pas molt important per a poder recuperar este espai, construït entre els segles XVII i XVIII. Al 1971, el fortí de Tenasses havia sigut adquirit en una subhasta pública per un grup d'empresaris de la ciutat. La idea era posar-ne la titularitat a disposició de l'Ajuntament, per tal d'evitar que la ciutat la perdés. No va ser fins al 2014, quan es va poder localitzar totes les propietats del conjunt, que es va poder culminar el procés i Tenasses va poder ser integrat al catàleg municipal que inclou el conjunt emmurallat de la ciutat.

Esta tarda, l'alcaldessa, acompanyada del primer tinent d'alcalde d'Urbanisme, Enric Roig, del regidor de Serveis, Domingo Tomàs, i del president d'Amics dels Castells, Jordi Mulet, han visitat el resultat de l'actuació, feta amb un projecte dels arquitectes Toni López i Carles Vergés.

L'alcaldessa ha recordat que l'Ajuntament està duent a terme diverses intervencions de consolidació en altres punts del conjunt emmurallat, com el fortí del Bonet, al qual el pressupost també destina 100.000 euros, o la rehabilitació de la muralla del Rastre, amb una partida de 528.000 euros, que començarà en pocs dies. En este cas, suposarà l'habilitació d'un nou passeig per damunt de la muralla, que connectarà el Rastre amb Santa Clara i la Simpàtica, i que també es completarà amb una altra actuació que suposarà l'habilitació d'un mirador des de la part alta de Santa Clara. "Estem actuant al ric patrimoni que tenim a la ciutat, perquè és un dels actius més destacats que tenim", ha incidit Roigé.