ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 11/09/2022
Josep Maria Franquet reivindica la importància de les Vegueries durant la Conferència Institucional del 11-S
El president del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre defensa una unió dels Països Catalans amb la ciutat de Tortosa com a capital
El president del Consell Econòmic i Social de les Terres de l'Ebre, Josep Maria Franquet, ha pronunciat la Conferència Institucional que organitza l'Ajuntament de Tortosa per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Franquet, qui fou regidor d'aquest Ajuntament i director de la UNED durant més de 10 anys, ha reivindicat la importància de les Vegueries, posant de manifest que ja al 2001 es va apostar per estudiar una nova divisió territorial de Catalunya que deixés enrera les províncies.

Franquet, que ha fet un repàs històric de l'organització territorial dels Països Catalans, ha anat més enllà i ha apostat per una unió d'aquestos, amb la ciutat de Tortosa com a capital. El conferenciant ha posat en valor una divisió funcional per sobre de l'administrativa i ha presentat les bioàrees, un concepte territorial que agrupa els territoris i els estudia en funció de la densitat de població i el Producte Interior Brut. Sota aquesta premisa ha explicat que "una unió del Baix Aragó, les Terres de l'Ebre i el nord de Castelló podria ser profitosa per al territori i la seua gent, esdevenint el nucli dels Països Catalans".

Per la seua banda, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha reivindicat la implantació de la Vegueria, posant en valor el patrimoni natural i cultural de les Terres de l'Ebre. L'alcaldessa ha recordat que el primer pas de reconeixement territorial de l'Ebre fou al 2001 amb la creació de la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre i que "sense aquesta distinció política de la Vegueria seguim sense disposar de totes les eines per tal de desenvolupar-nos plenament com a territori". Roigé també ha posat en valor la tasca duta a terme els darrers 15 anys per a la creació d'oportunitats, que ha permés acollir noves indústries com Kronospan, Florette, i d'altres implantacions que s'espera poder anunciar properament. "Cal continuar treballant per aconseguir més i millors infraestructures que ens donen força com a territori", ha conclós l'alcaldessa.

L'acte ha acabat amb la interpretació de l'Himne Nacional de Catalunya, els Segadors, a càrrec de la Colla Gegantera de Tortosa i es pot recuperar al canal de Youtube de l'Ajuntament de Tortosa.