Terres Travel Festival torna a Tortosa amb una selecció del millor cinema sobre viatges i turisme sostenible
La 6a edició del festival tindrà lloc del 2 al 10 de setembre i reunirà 114 produccions de 34 països
Viatges prop de casa però també als racons més llunyans dels cinc continents, destinacions turístiques en espais naturals o relats sobre el patrimoni històric. Aquestes són només algunes de les propostes que els espectadors trobaran a la sisena edició del Terres Travel Festival, que se celebrarà a Tortosa del 2 al 10 de setembre. El certamen especialitzat en cinema de viatges i audiovisual turístic reunirà 114 pel·lícules, entre documentals, curtmetratges i espots publicitaris que es projectaran en diversos espais del Museu de Tortosa, al recinte modernista de l'antic escorxador. El certamen també comptarà amb la presència de directors, productors, professionals del cinema i del turisme d'arreu del món
El festival obrirà amb el documental Mamody, l’últim excavador de baobabs, una producció sobre com els habitants de la regió d'Ampotaka de Madagascar utilitzen els baobabs per emmagatzemar aigua. El film vol sensibilitzar sobre l'escassetat d’aigua i sobre els vincles entre l'home i la natura. Entre la programació també destaca Un viatge extraordinari, un treball que recorre quinze ciutats espanyoles reconegudes amb vestigis catalogats com a Patrimoni Mundial de la UNESCO. El festival també posarà èmfasi en l’impacte de l’activitat humana en el medi natural, amb pel·lícules com Estimat plàstic - Una història d’amor tòxic, que repassa com des de la dècada de 1950, el plàstic ha revolucionat els nostres estils de vida. Ara forma part de la nostra vida diària per a bé i per a mal, com la contaminació dels oceans i el seu impacte en la nostra salut. Filmada com una carta íntima d'amor i odi al plàstic, aquesta pel·lícula qüestiona la nostra relació ambigua amb aquest material i arriba a la pregunta fonamental: estem disposats a prescindir-ne? La majorpart de curtmetratges i llargmetratges documentals estaran subtitulats al català.
Enguany, el festival reconeixerà la trajectòria del periodista, productor i director de cinema Jordi Llompart, amb el premi Terres Pioneers. Llompart ha produït i dirigit pel·lícules, sèries documentals per al cinema i televisió i ha impulsat altres projectes innovadors de cinema IMAX i 3D. Entre els seus darreres treballs destaca The Last Wild, un llargmetratge documental on reivindica la recuperació dels vincles dels éssers humans amb la naturalesa. També ha dirigit The World of the Fatimids, basada en la dinastia fatimita que va controlar el nord d’Àfrica ara fa de mil anys.
La gala d'entrega de premis del Terres Travel Festival recupera la presencialitat després de dos anys de pandèmia i se celebrarà el divendres 9 de setembre al restaurant Racó de Mig Camí. L'acte reunirà professionals del sector i estarà presentat per l'actriu Ivana Miño. El festival acabarà el dissabte 10 de setembre ambla projecció pública dels films guardonats a l'Aula Didàctica del Museu de Tortosa i l’actuació musical de Claudia Xiva i Josep Lanau al Parc Teodor González. La imatge gràfica d’enguany ha estat realitzada per l'artista multidisciplinaria Anna Rever i pel dissenyador gràfic Joan Navarro, exalumne de l’Institut de l’Ebre de Tortosa (CFGS de Disseny i Edició de Publicacions Impreses i Multimedia). Tota la programació està disponible al web terresfestival.com.
TerresLAB, un intercanvi professional
En el marc del Terres Travel Festival, Tortosa també acollirà la celebració del congrés TerresLAB que se celebrarà dijous 8 de setembre a l’hotel SB Corona. La jornada té l’objectiu d’explorar les noves tendències en l’ús de l’audiovisual per comunicar i explicar les experiències turístiques i vol ser un espai multidisciplinari on es trobin acadèmics i professionals per intercanviar teoria, bones pràctiques i estudis de cas sobre l’audiovisual, el turisme cinematogràfic i tots els sectors relacionats.
La jornada s'iniciarà a les 9 del matí amb una conferència sobre turisme cinematogràfic per part de la Dra. Esther Velasco Ferreiro del CETT-UB, el centre universitari de Turisme, Hoteleria i Gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona. El programa s'allargarà fins al vespre i inclourà també una taula rodona sobre les Film Commisions, les oficines —públiques o privades— que faciliten l’obtenció dels permisos de rodatge, i la coordinació amb els diferents serveis que intervenen en una producció cinematogràfica. Hi participaran Piluca Querol (Directora Andalucía Film Comission), Pedro Barbadillo (Director Mallorca Film Comission) i Víctor Aertsen (Madrid Film Office). També s’han programat dues ponències: una sobre turisme literari a càrrec de Rosária Pereira i Rita Baleiro de la Universitat de l’Algarve; i l’altra sobre l’aportació de les indústries creatives a l’experiència turística, que impartirà el Dr. Jordi Arcos-Pumarola del CETT-UB . A més, s'analitzaran exemples d’experiències i bones pràctiques a Catalunya, com per exemple el cas d’Ebre Lumen, festival de vídeomapping i natura de la Ribera d’Ebre. El programa complet del Congrés es pot consultar a www.terreslab.com
Coordinat pel CETT-Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy, el TerresLAB vol oferir un marc de debat per reflexionar sobre les interrelacions entre la indústria del turisme i la de l’audiovisual, amb l’objectiu d’anticipar i analitzar les tendències comunicatives més exitoses, així com explorar noves sinergies. Alguns estudis posen de manifest que un de cada cinc turistes viatja motivat per les pel·lícules o documentals que ha vist. D’aquí la necessitat d’analitzar aquesta interrelació entre totes dues indústries i per això el TerresLAB compta amb la col·laboració del Clúster de l’Audiovisual de Catalunya.