Tortosa dona suport a les reclamacions del personal de la Santa Creu i demana a Salut una millora del finançament
La retallada de les aportacions per part de Salut no permet fer front a les aportacions addicionals a la plantilla, tot i haver apujat els esforços per la covid
L'Ajuntament de Tortosa ha aprovat, per unanimitat, reclamar al departament de Salut la millora del finançament de GESAT, la societat municipal que gestiona l'hospital de la Santa Creu de Jesús. Ho ha fet en el ple ordinari de juny, amb una moció de Presidència, signada pels portaveus de tots els grups municipals. La reducció de les aportacions que el departament de la Generalitat ha fet en l'última anualitat, procedents del Programa d'Integració Assistencial (PIA), ha comportat que no es puguen atendre les aportacions per productivitat (DPO) al personal del centre hospitalari.
La demanda recorda que l'hospital de la Santa Creu ha sigut centre de referència covid-19 des de l'inici de la pandèmia, fet que ha suposat la sectorització i el tancament de zones del centre, així com haver de concentrar recursos en pacients més complexos. Per tot plegat, no s'ha pogut dur a terme el mateix volum d'activitat que en els anys previs a la pandèmia. A més a més, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha recordat que tot i no ser un centre preparat per a donar resposta a una pandèmia com la de la covid-19, "des del primer moment ens hi vam abocar, i el personal ha fet un gran esforç, incrementant els torns de treball per a poder atendre a les necessitats que es generaven per la covid. Ara és injust que no puguen veure compensada aquella càrrega afegida de treball", ha detallat.
La moció aprovada demana a Salut una millora del finançament de l'hospital de la Santa Creu, per tal que continue sent viable la prestació de serveis d'àmbit sociosanitari essencials per al territori. A més, exigeix una aportació extraordinària per poder fer front al pagament de les DPO, com s'ha vingut fent en els últims anys i com també es produeix en els altres centres de salut del municipi.
Al mateix ple, també es va aprovar per unanimitat una moció conjunta de tots els grups municipals que torna a exigir l'aturada dels trens Avant a les Terres de l'Ebre. D'esta manera, l'Ajuntament dona suport al manifest del col·lectiu Diàspora Ebrenca i torna a reclamar esta necessitat de millora ferroviària, com ja va fer el novembre passat també per unanimitat.
El ple va formalitzar la creació del Consell de Participació Ciutadana de les Dones i també va actualitzar l'IPC a les tarifes d'estacionament al pàrquing de la plaça Alfons XII en compliment del conveni vigent.
En el torn de mocions dels grups municipals, es van aprovar per unanimitat les presentades per ERC, per a la millora del passeig de Ribera, i la del PSC, per a demanar al departament de Salut de la Generalitat la redacció del projecte constructiu del nou hospital de referència de les Terres de l'Ebre. També van prosperar les mocions d'ERC per demanar al govern espanyol el finançament del reforç COVID escolar, i les dos de Movem Tortosa, per a la realització d'una pintura mural que commemore el centenari de la fundació de la cooperativa cabassera El Porvenir als Reguers, i per negociar una nova ubicació del centre d'adults de Tortosa. Finalment, la moció de la CUP per defensar i preservar els drets laborals del personal dels serveis externalitzats, no va comptar amb els vots suficients i va quedar rebutjada.