ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 04/11/2021
La paraula, al centre del debat com a motor de sinergies culturals a les VII Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc
L'edició 2021 de les jornades literàries de la Biblioteca Marcel·lí Domingo se celebrarà del 8 al 13 de novembre
El proper dilluns 8 de novembre es donarà el tret de sortida a les VII Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc, les quals, sota el títol de 'La paraula. La cultura que vivim: petjada de generacions ebrenques', volen posar l'èmfasi en el patrimoni territorial a través de la paraula com a punt de partida per buscar sinergies amb la història, la llengua, la música, la pintura o el teatre. Una visió transdisciplinària de la cultura que enllaça amb el relat que articula la programació de Tortosa Capital de la Cultura Catalana 2021.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, acompanyat per la directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, Irene Prades, ha introduït aquestes jornades presentant-les com una ocasió per posar en valor la cultura tortosina des de moltes i molt diferents vessants, que inclouen des de la dansa fins a l'arquitectura. Roig ha volgut també destacar la celebració, aquest any 2021, dels 15 anys de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, un aniversari que emmarcarà aquesta edició de les Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc i per al qual es comptarà amb la presència de l'arquitecte que va ser l'artífex de l'edifici de la BMD, Ramon Valls, el qual pronunciarà, el divendres 12, la conferència 'Habitar la ciutat i el medi: 15 anys de la Biblioteca Marcel·lí Domingo'.

Així, les conferències començaran dilluns 8 amb una jornada dedicada als escriptors i cronistes tortosins d'època andalusina, com Menahem ben Saruq, Abu Bakr al-Turtuxí i Ibrahim ibn al Jaqub, amb la presència destacada de Manuel Forcano, doctor en filologia semítica, poeta, hebraista i traductor català. El segon dia de les Jornades, la programació ens porta un seguit de ponents els quals analitzaran el paper del món editorial com a element dinamitzador de territoris rurals i amb marcada identitat, com és el cas de les Terres de l'Ebre. La música i la dansa seran el fil articulador de la tercera jornada del cicle, amb la participació de la musicòloga Cristina Álvarez Losada que analitzarà la figura del pedagog i compositor Felip Pedrell, a voltes del centenari de la seua mort. També s'ha programat una conferència sobre la cançó improvisada d'arrel tradicional i sobre la relació de la dansa i la literatura amb la ponència 'La dansa: balla'm un llibre', a càrrec de la tortosina Anna Maria Bel, ballarina de dansa clàssica, i de Bárbara Kasprowicz, ballarina i exdirectora de l'Escola Superior de Dansa i Coreografia de l'Institut del Teatre.

El programa continuarà amb un homenatge a dos tortosins il·lustres: el dramaturg Ricard Salvat, i el pintor i poeta Frederic Mauri. En paral·lel a les conferències, l'artista Leonardo Escoda comissaria l'exposició 'Ex-libris de Frederic Mauri', que es podrà visitar a la mateixa biblioteca. I el divendres 12 se celebraran els quinze anys d'història de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, amb una conferència de l'arquitecte Ramon Valls, que en va dissenyar l'edifici. La jornada clourà amb un espectacle de teatre improvisat de Javi Príncep i Albert Rodríguez, actors. Pel darrer dia, dissabte 13 de novembre, s'ha programat la ruta literària 'Paraules de guerra a l'Ebre', a càrrec de Terra Enllà.