ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 30/03/2021
El govern de Tortosa planteja un paquet d'inversions de més de 9 milions d'euros per al 2021 al conjunt del municipi
La modificació pressupostària dedica un capítol especial a l'atenció a les persones, a la reactivació econòmica i una important actuació a la via pública
El govern de Tortosa ha establit un paquet de mesures econòmiques per a modificar el pressupost municipal amb vista a implementar un pla de millora al conjunt de la ciutat. L'alcaldessa, Meritxell Roigé, l'ha desgranat avui assenyalant que esta modificació vol reforçar l'ajuda a les persones que més ho necessiten en este moment; generar dinàmiques de reactivació econòmica i desenvolupar un seguit d'actuacions, amb més de 9,6 milions d'euros, que "suposaran un volum d'inversió com mai abans s'ha fet a Tortosa", ha dit.

La proposta de modificació pressupostària dedica una atenció especial a les persones: en este sentit, duplica la despesa social fins a situar-la en 753.000 euros, corresponents a les atencions benèfiques i assistencials (ajuts al lloguer, necessitats farmacèutiques,...), ajuts a la pobresa energètica, servei d'atenció domiciliària, menjador social, tiquet fresc i acollida integral, entre d'altres. També reserva 103.000 euros a subvencions a entitats culturals, esportives i la implementació dels plans d'igualtat i LGTBI.

Paral·lament, la proposta del govern de Tortosa preveu diverses accions que tenen com a finalitat la reactivació econòmica: hi destaquen els 400.000 euros dels Bons Tortosa, que permetran la ciutadania beneficiar-se de descomptes al comerç local i que comportaran un impacte econòmic de més d'1,2 milions d'euros a l'activitat comercial i de serveis. A més, també s'ha previst una campanya de dinamització comercial, així com més de 150.000 euros de suport al teixit econòmic i associatiu. En este apartat, també s'han afegit diverses actuacions per potenciar el Mercat Municipal, amb un total de 152.000 euros que inclouen la millora de l'edifici, la creació de les illes de tast, la renovació de l'equipament de so i la instal·lació d'il·luminació ornamental, que ajudarà a reforçar el caràcter monumental del mercat.

La via pública és un dels àmbits sobre els quals es vol incidir de manera més important: d'una banda, destina un milió d'euros en actuacions de reposició de voreres, asfaltatge i reforma de carrers. A més, incrementa de manera notable la partida per a l'arranjament de camins, que ascendeix fins als 450.000 euros. També destina 300.000 euros a la renovació de semàfors; 73.500 a la senyalització viària i de passos de vianants, i 48.000 a l'eliminació de barreres arquitectòniques. La renovació de l'enllumenat suma 373.000 euros i permetrà continuar instal·lant noves lluminàries de tecnologia LED, entre altres accions.

Una de les actuacions més importants a la via pública és la urbanització del carrer Cervantes, amb més d'1,1 milions d'euros, que suposarà la remodelació per convertir-lo en un passeig més amable per a la ciutadania i que també incorporarà un nou carril bici. Les actuacions als carrers Soriano Montagut i passeig Joan Miró, a Vora Parc, sumen 408.000 euros i permetran completar l'arranjament a esta zona, després de l'actuació als carrers Mossèn Manyà i Sebastià Juan Arbó, que començaran passada la Setmana Santa.

El govern destina 40.000 euros a la redacció del projecte de reforma de la plaça d'Alfons XII per tal que l'actuació es puga plantejar a la següent anualitat, vinculada a la nova licitació de la concessió de l'aparcament subterrani.

La xarxa de carrils bici incorporarà diversos trams nous, a més del que es generarà al carrer Cervantes: es connectarà el carril entre l'avinguda Ferran d'Aragó i el pas de vianants de l'estació de tren. A més, es generarà una nova connexió a la Via Verda per l'avinguda de l'Estadi, que donarà accés als dos instituts de Ferreries, a les instal·lacions del WIN i de l'estadi municipal, i que permetrà guanyar una nova connexió per al barri. També es preveu reforçar la senyalització als carrils existents i la instal·lació d'aparcaments en forma d'U invertida, principalment prop de les escoles i també en un nou punt al parc Teodor González.

El patrimoni és un altre àmbit destacat, amb més d'1,4 M€: una actuació a la muralla del Rastre permetrà connectar el barri amb el turó de l'hospital. Tindrà un cost de 528.000 euros, dels quals 510.000 euros provenen de la subvenció que l'Ajuntament ha aconseguit del departament de Cultura de la Generalitat. Així mateix, es preveuen 200.000 euros per a actuacions al castell de Tenasses i al fortí del Bonet, i 240.000 per a la rehabilitació de la sinagoga del call, amb una aportació de 120.000 euros procedent de l'Incasòl.

El Museu de Tortosa seguirà potenciant les instal·lacions, amb l'arranjament del pavelló 8 i altres millores que suposaran una inversió de 450.000 euros. A més, també es destinen recursos per a la compra de béns per al fons museístic i per a l'urbanització de la plaça exterior, entre l'antic escorxador i el riu, així com la il·luminació ornamental de l'edifici.

Pel que fa al turisme, una de les actuacions més importants és l'adequació de les restes arqueològiques situades al davant de la catedral, que configuraran l'espai Cota 0, així com la creació d'un 'mapping' en este entorn. Dos actuacions que sumen més de 612.000 euros, i que provenen majoritàriament de l'aportació dels fons europeus Feder. En l'àmbit de promoció turística també s'incorpora l'ampliació de l'embarcador, la renovació de l'exposició permanent a l'Espai Sant Domènec o la creació de nous murals d'art urbà com els de la plaça Sant Joan, entre d'altres.

Els recursos per a la millora de zones verdes i arbrat de la ciutat ascendeixen a 1.130.000 euros. D'estos, 850.000 corresponen al nou contracte de manteniment de jardineria. Però una altra part important es destina a actuacions de reposició d'abrat i jardineria al parc Teodor González, amb 225.000 euros. L'alcaldessa ha remarcat que això permetrà continuar les actuacions de millora desenvolupades recentment, amb la renovació del sistema de drenatge, l'aplicació d'una nova capa de sauló, les millores al llac vell i al llac modernista, la renovació del parc infantil i el nou espai d'aventures, i pròximament amb la instal·lació de la font que anteriorment estava situada a la plaça de l'Ajuntament. El paquet també preveu fons per a la millora dels jardins de la plaça Jaume I, al Temple, i del Parc de la Fira, a Remolins, on també està prevista la millora dels elements del parc infantil.

A Ferreries, les antigues naus de la INDO acolliran un centre sociocultural amb una sala d'actes amb capacitat per unes 300 persones i se seguirà arranjant l'edifici, amb l'adequació de la façana. En total, 435.000 euros en este equipament que continua incorporant entitats als espais ja habilitats.

La modificació també inclou 353.000 euros per al desenvolupament dels actes de la Capital de la Cultura Catalana i de la Ciutat Gegantera de Catalunya, així com per a altres actuacions de l'àmbit cultural, entre les quals, la creació de rèpliques dels gegants històrics perquè es puguen preservar els originals, així com la construcció de gegantons que permeten incorporar noves generacions a la tradició del folklore.

Meritxell Roigé ha explicat que bona part d'estes accions es financen pel fet de poder disposar de més de 6 milions d'euros del romanent de tresoreria. A la vegada, també es preveu la reducció de l'endeutament en 6,2 milions d'euros.