Tortosa ampliarà el Museu dedicant una nova sala a l'època andalusina i una altra als artistes del segle XIX
Els nous espais permetran visitar, d'una banda, part de l'important troballa arqueològica feta a la Suda, i de l'altra, obres de Gimeno, Casanova i Querol
El Museu de Tortosa comptarà amb dos nous espais temàtics, que se sumaran a l'exposició permanent actual. L'Ajuntament durà a terme una ampliació que dedicarà el pavelló número 8 a tres dels autors més representatius de la cultura tortosina del segle XIX i XX: els pintors Francesc Gimeno i Antoni Casanova Estorach, i l'escultor Agustí Querol. L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha apuntat que "calia fer un reconeixement a tres dels autors més importants de la ciutat" i per això s'ha volgut que el nou espai estigués dedicats a la seua obra.
L'espai permetrà la visita diferenciada per a cadascun d'aquests autors, amb un recorregut també harmònic que contextualitzarà la producció artística del tombant dels dos segles. S'hi exposaran algunes de les peces que formen part del catàleg municipal de cadascun d'aquests referents, i també es treballa per poder-hi incloure altres obres de fons privats, així com també la cessió de quadres que figuren a algunes de les galeries d'art més importants en l'àmbit estatal i internacional. L'autor del projecte d'ampliació museística és el mateix que va dur a terme la rehabilitació del Museu, Ramon Valls, mentre que els doctors Jordi Carbonell i Núria Gil seran els comissaris de l'exposició.
D'una altra banda, l'ampliació també obrirà l'actual sala polivalent com a espai temàtic de la Tortosa andalusina. Ho farà amb fons que ja figuren a la reserva del Museu, però servirà per donar cabuda a una important troballa feta fa pocs anys en les excavacions a la necròpolis del castell de la Suda. En uns treballs s'hi va localitzar una gerreta plena de monedes, que els especialistes qualifiquen de singular per les característiques que presenta: al seu interior hi ha més de 900 monedes, que podrien correspondre al primer terç del segle XI. Una vegada localitzades, les monedes es van enviar al Museu d'Arqueologia de Catalunya, que n'està fent la restauració. Tant el seu director, Jusèp Boya, com l'arqueòleg responsable de l'excavació, Joan Martínez, han remarcat la vàlua d'una troballa que qualifiquen com a 'tresoret'. Boya ha explicat, a més, que a mesura que es vagen restaurant les monedes es podran incorporar al nou espai habilitat al Museu.
Durant la presentació del projecte, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha assenyalat que l'ampliació del Museu, com també succeirà amb l'ampliació de l'auditori Felip Pedrell, seran dos fites importants amb vista al 2021, quan la ciutat esdevindrà Capital de la Cultura Catalana.