Els alcaldes dels ajuntaments de Tortosa, Mas de Barberans i Rasquera han signat avui un conveni de col'laboració amb l'objectiu d'impulsar el projecte 'La Pauma de les Terres de l'Ebre" i amb la finalitat de participar activament en el foment de l'artesania catalana. Així, i des del prisma del pensament neonaturalista ?que pretén aplicar la recerca i el disseny al producte artesanal- es buscarà la creació d'objectes que aportin un aire nou a l'artesania de sempre, adaptant-la als temps actuals, tot despertant l'interès del consumidor a través del seu atractiu comercial.
El regidor de Promoció Econòmica i Turisme de l'Ajuntament de Tortosa, Ricard Forés, ha explicat els trets més importants d'aquest projecte, dividit en tres fases, la primera de les quals ja s'ha engegat, posant en comú les idees d'aquest treball de col'laboració i definint l'estratègia òptima a seguir. En aquesta primera fase s'aprofundirà en el coneixement del tipus d'artesania tradicional de la zona, les possibilitats productives, els materials i la seva procedència, així com la situació del mercat i les inquietuds dels artesans. En aquesta fase es comptarà amb la participació d'un dissenyador de línia neoartesanal, el qual treballarà conjuntament amb els artesans locals. Forés ha destacat, principalment, 'el gran interès que demostren els tres municipis en aquest projecte", del qual ha explicat que tindrà un cost de 14.000 euros, 'el 75% dels quals aportarà la Generalitat de Catalunya, i el 25% restant entre els tres municipis implicats".
L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha volgut expressat a l'alcaldessa pedània dels Reguers, Esther Vidal; a l'alcalde de Mas de Barberans, Josep Maria Lleixà, i a l'alcalde de Rasquera, Bernat Pellisa, 'la total col'laboració de l'ajuntament de Tortosa en aquest projecte", els tràmits administratius del qual s'han portat a terme en la seva totalitat des del consistori tortosí. Pel seu costat, Josep Maria Lleixà ha dit que 's'estan fent nous productes amb la pauma, a banda dels tradicionals de tota la vida, com poden ser arracades, braçalets i collarets", destacant així les infinites aplicacions que pot tenir el material primigeni del projecte. Bernat Pellisa ha expressat la seva satisfacció 'perquè s'està donant resposta a les demandes dels artesans, molts d'ells dones de més de 65 anys que, havent estat el seu ofici de tota la vida, necessitaven ara algú que les assessorés en la moderna gestió del producte". Finalment, Esther Vidal ha destacat 'el gran valor social i econòmic que representarà aquest nou enfoc, donat que permetrà un relleu generacional dins d'aquesta professió que s'està vivint amb molta il'lusió".
La segona fase del projecte contempla l'estudi dels prototips seguint les directrius de l'aplicació dels nous materials i tecnologies, així com el coneixement del treball d'artesans, dissenyadors, artistes i empreses d'arreu. Finalment, la darrera fase es basarà en la realització d'una col'lecció d'objectes que transmetin l'esperit i les intencions del projecte, per aconseguir que la pauma estigui entre els set productes turístics que la Generalitat de Catalunya vol promocionar per representar la varietat i riquesa de l'artesania del país.