ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 16/11/2023
Tortosa organitza una ruta guiada pels espais de la Batalla de l'Ebre amb motiu del 85è aniversari de la fi del conflicte
Dissabte s'inaugurarà la senyalització de les cases on van viure l'alcalde Josep Rodríguez i Joaquín Cid, víctimes de la repressió franquista
L'Ajuntament de Tortosa ha programat un seguit d'actes per commemorar el 85è aniversari de la fi de la Batalla de l'Ebre. El principal dels actes és una ruta guiada pels diferents espais de la ciutat que van tenir un paper destacar durant la Batalla de l'Ebre, que tindrà lloc aquest dissabte i anirà a càrrec d'Emigdi Subirats, amb la col·laboració de Jordi Mulet i Àngel Mulet. L'itinerari començarà a les cinc de la tarda a l'estació de tren i acabarà a l'antic refugi de Remolins. L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i la regidora de Memòria Democràtica, Mar Lleixà, han presentat avui els actes coincidint amb el 16 de novembre, data de la fi de la batalla.

La ruta 'Tortosa, la Gernika catalana' serà també un acte de reconeixement i homenatge a dos tortosins executats a Tarragona l'agost de 1939, víctimes de la repressió franquista. En aquest sentit, dissabte s'inaugurarà la senyalització instal·lada a les cases on van viure, d'una banda, Josep Rodríguez Martínez, alcalde de Tortosa entre l'octubre de 1936 i el gener de 1939, un habitatge situat a la plaça de Sant Jaume. I també es senyalitzarà la casa on va viure Joaquín Cid Subirats, situada al carrer del Carme. Cid va ser comerciant i transportista, va ser denunciat en fals el febrer de 1939, tancat a la presó i executat. A l'acte hi assistiran els nets de les víctimes, Josep Rodríguez i Ximo Arasa. "Amb la instal·lació d'aquesta senyalització volem reivindicar i recuperar la memòria de les víctimes, és un exercici de justícia i reparació", ha dit Lleixà.

La programació de dissabte també inclou la visita lliure i gratuïta al refugi antiaeri número 4 de Tortosa entre les 10.30 i les 13.00 hores. I, el dia 22 de novembre la presentació del llibre 'Florencio Pla, la Pastora. La dignitat robada', a la biblioteca Marcel·lí Domingo, a les 19.00 hores.

Adhesió a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica

D'altra banda, l'alcalde de Tortosa ha avançat que la Comissió de Cultura de l'Ajuntament ha aprovat l'adhesió a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica de Catalunya i a la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més, impulsada per l'Associació de l'Amical Mauthausen. "A més de la programació d'actes per commemorar dates significatives, des de l'Ajuntament impulsarem accions de memòria democràtica tot l'any. Hem de mirar el passat per aconseguir un futur que sigui just, reparador i garantia de no repetició", ha dit Jordan.

El Pla d'Acció Municipal (PAM) inclou una desena d'actuacions vinculades a la memòria democràtica, així a més de l'adhesió a les entitats de memòria esmentades, també es preveu la incorporació de Tortosa al COMEBE, la creació d'un centre d'interpretació de la Batalla de l'Ebre, la celebració d'unes jornades internacionals de turisme i memòria democràtica i la instal·lació de 36 llambordes Stolpersteine als domicilis on van viure els 36 tortosins deportats a Mauthausen. "Hem de fer un exercici de memòria democràtica, que a més ens permetrà una projecció estatal i internacional dels espais de la nostra ciutat vinculats en la Guerra Civil", ha conclòs Lleixà.