ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 12/04/2023
Tortosa viurà una nova edició del festival Toca'm del 5 al 7 de maig
Durant tres dies, el so del piano es combinarà amb les belles arts i amb la música d’altres nacionalitats
El Festival de piano Toca’m, organitzat per l’associació Cor LaBinota i l’Ajuntament de Tortosa, tindrà lloc a diferents indrets patrimonials de la ciutat de Tortosa, del 5 al 7 de maig d’enguany. Els seus promotors, els pianistes Maria Lombarte i Manel Miró, han explicat que “enguany hem fet una aposta decidida per posar música de piano a les belles arts en general i a la dansa en particular”. En el cas de les belles arts, la idea és fer intervencions plàstiques simultànies als concerts. En aquesta ocasió el pintor Josep Bahima pintarà un quadre en directe al so del piano de Carolina de Santiago, mentre que l’il·lustrador Ignasi Blanch farà també en directe una intervenció de gran format plasmant la seua experiència de menut amb un piano, en aquest cas l’acompanyarà la música dels pianistes Miki Ramos i Andrea Garcia.

Quant a la dansa, ha puntualitzat Maria Lombarte, “volem crear un espai artístic on combinar-la amb la música de piano, aprofitant que a la nostra ciutat tenim diverses escoles de dansa”. Hi haurà l’actuació de diverses d’aquestes escoles i també un espectacle amb els ballarins Mar Grifoll Ginata, Marta Viladrich, Paul White i Víctor Callens.

Manel Miró ha afegit la tercera novetat d’enguany, “el Toca’m inclusiu, amb què volem donar a conèixer la música de pianistes d’altres nacionalitats, alhora que impliquem a la comunitat ebrenca relacionada amb el país del convidat”. Concretament, enguany s’ha escollit el pianista marroquí establert a Berlín, Amine Mesnaoui, que presentarà el seu treball Moroccan Songs.

Per la seua part, l’alcaldessa Meritxell Roigé ha posat en valor Toca'm com un dels festivals que s'han posat en marxa durant aquests anys a la ciutat i que permeten reforçar la programació cultural de Tortosa: “un exemple de col·laboració publicoprivada que suposa anar un pas més enllà i potenciar encara més l'oferta cultural de la nostra ciutat, amb una proposta que està cridada a ser un referent no només de la ciutat i del territori, sinó del país”, ha apuntat.

Pianistes de renom

A banda de les novetats anunciades, a l’edició d’enguany no hi faltaran el Toca’m Social, en què s’apropa el piano i la seua música als més vulnerables, als geriàtrics i als hospitals; el Toca’m Nocturn, on es busca l’encant de la nit com a marc per a la música de piano; el Toca’m Didàctic, on s’ofereix una primera classe de piano a qui n’estigui interessat i un concert familiar; el Toca’m va a les escoles, on es fa difusió a les escoles de primària de la població d’aquest instrument de cua; el Toca’m al riu, amb concerts a la vora del campus de la URV, al pont roig i a l’embarcador i, finalment, el Toca’m que ofereix tocar el piano a aficionats, amateurs, estudiants de conservatori, professionals i a qualsevol vianant. Manel Miró recorda que «el festival vol tocar totes les tecles necessàries per a oferir molt més que un festival de piano al carrer. Treballem perquè sigui el mitjà per a apropar la música d'aquest instrument, en tots els seus estils -pop, jazz, flamenc, música contemporània i clàssica- a tots els públics i en combinació amb altres disciplines».

Així, totes les activitats artístiques previstes combinen els concerts d’artistes consagrats i reconeguts en l’àmbit nacional i internacional amb el d’artistes joves emergents. Entre els artistes convidats s’hi troben Carles Marigó, Carolina Santiago, Anna Roig Dolz, Ester Lecha, Jaume Vilaseca, Marta Puig, Nil Ciuró, José Carra, Lluís Capdevila, Lídia Papió Fortuny, Sofi Paez, Joan Díaz & Maria Escudero, Lluís Coloma & Guillem Alonso, Mélodie Gimard Trio, 2Pianos Porté & Tolmos, Manu Guix, Alba Ventura i Amine Masnaoui.

Any Alícia de Larrocha

D’altra part, el festival s’ha volgut sumar enguany a la celebració de l’Any Alícia de Larrocha, en commemoració del centenari del naixement de la pianista catalana, una de les millors del segle XX. S’hi dedicarà el concert inaugural Per a Alícia, que tindrà lloc el dia 5 de maig, a les 20 hores, a l’absis de la catedral de Tortosa. L’actuació anirà a càrrec de l’artista i deixeble de l’homenatjada, Alba Ventura. L’acte inaugural es complementarà amb una exposició i una conferència a la biblioteca de Tortosa a càrrec de la filla de la prestigiosa pianista, Alícia Torra. En el lloc oposat, a l’acte de cloenda, s’oferirà el concert acústic de Manu Guix. Interpretarà cançons del seu últim disc Moments, així com versions dels clàssics de la música de tots els temps com Mecano, Lluís Llach o Elton John. Serà el diumenge a les 21 hores a la plaça de la Catedral.


Els escenaris

El festival Toca’m cuida de la seua programació tant com dels espais on tenen lloc els concerts. Maria Lombarte recorda que “són llocs emblemàtics des del punt de vista patrimonial perquè el Toca’m, a més de crear un ambient artístic i cultural i de reivindicació de la seua història artística amb l’exponent del gran mestre Felip Pedrell, també vol ser un atractiu i un revulsiu turístic per a la nostra ciutat i per a les Terres de l’Ebre”.

Els vianants es trobaran pianos i actuacions als Reials Col·legis, al Museu, als Jardins del Príncep, al Parc Municipal, al Mercat, a l’embarcador del riu, a l’exterior de la URV, al pont roig, a la plaça de l’Ajuntament, al carrer Cervantes i a les places dels Dolors, de la Catedral i de l'absis. Totes les activitats i concerts previstos són d’entrada lliure.

Més informació a: https://tocam.cat/