ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 09/03/2023
El projecte de reforma de la plaça d'Alfons XII de Tortosa generarà un nou lloc de trobada i recordarà el disseny inicial
L'actuació preveu substituir tot el paviment, situar l'espai a un sol nivell i incloure zones arbrades, pèrgoles i espais de lleure ciutadà
La plaça d'Alfons XII de Tortosa canviarà la seua fesomia per complet al llarg dels pròxims anys. Ho farà amb un projecte que transformarà l'actual espai per a convertir-lo en un lloc més adient per a l'activitat de la ciutadania i fer que esdevinga un nou punt de trobada i de lleure. L'actuació permetrà rebaixar l'actual nivell elevat de la plaça fins a situar-lo a un únic en relació amb la resta de carrers de l'entorn, eliminant d'esta manera les barreres arquitectòniques i la dificultat d'accés per a les persones amb mobilitat reduïda. A més a més, comportarà la plantació d'arbrat i de vegetació als laterals, generant una gran àgora central per a l'activitat de les persones. El paviment d'este espai renovat, amb un color terra, evocarà l'aspecte que tenia la plaça des que va ser construïda al 1890 fins a la remodelació del 1989. D'altra banda, també guanyarà protagonisme l'escultura d'Innocenci Soriano-Montagut 'Mare i fill', que actualment està disposada a un lateral. Amb la reforma tornarà a guanyar visibilitat a tocar del carrer Argentina, sobre un petit estany d'aigua i brolladors, igual com ja succeïa en el passat.

Este gran espai diàfan central comptarà també amb nous elements com una zona infantil, unes pèrgoles que generaran ombra i que estaran coronades amb plaques solars. D'altra banda, la plaça creixerà cap a un dels laterals en integrar el carrer Argentina mitjançant una plataforma única amb prioritat per al vianant. D'esta manera es pacificarà el trànsit en esta zona i s'hi podrà estendre la xarxa de carrils bici existent al conjunt de la ciutat.

L'actuació, amb un projecte de l'arquitecte tortosí Ramon Valls (responsable de l'actuació feta a la plaça de l'Ajuntament i els carrers de l'entorn) i de Pere Cabrera, també intervindrà al pàrquing subterrani de la plaça. A més de renovar-ne la instal·lació interior i actuar per a refermar-ne la impermeabilització, un dels canvis més destacats consistirà en els accessos: les rampes d'entrada i de sortida es traslladaran del carrer Argentina al carrer Berenguer IV. Això, juntament amb un canvi de circulació al carrer Màrtirs de 1640 per tal de passar a ser de doble sentit, facilitarà l'entrada i la sortida a l'aparcament. L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha assenyalat que la resta de projectes que s'estan tramitant per a la reforma de l'avinguda de la Generalitat o el futur desenvolupament dels terrenys en desús a l'estació, inclosa la connexió amb l'avinguda Felip Pedrell, permetran canviar la circulació al centre de la ciutat i redefinir el flux de trànsit.

Una vegada definit el projecte, l'Ajuntament continua la tramitació per tal de poder iniciar les obres. Els treballs aniran vinculats amb la nova concessió de l'aparcament, després que l'actual contracte finalitze al 2024. D'esta manera, la construcció de la plaça i la reforma del pàrquing estaran incloses a la nova concessió i aniran a càrrec de l'empresa explotadora, com ja va passar amb la construcció de l'actual plaça.

L'alcaldessa ha subratllat que la transformació de la plaça d'Alfons XII se sumarà a les actuacions fetes durant els últims anys a diversos punts de la ciutat amb els quals s'ha generat un urbanisme més amable amb les persones: "suposarà una altra gran transformació al centre de la ciutat. Com la que hem fet a la plaça de l'Ajuntament, amb la qual hem creat la plaça major que no teníem; o com la que hem fet al carrer Cervantes o a la plaça de la Catedral", ha apuntat. Pel que fa a l'actuació a la plaça d'Alfons XII, "representarà no només una transformació urbanística al bell mig de la ciutat, sinó també pel que fa al seu caràcter social ja que en potenciarà l'ús per al gaudi de les persones", ha conclòs Meritxell Roigé.