ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 15/12/2022
Tortosa aconsegueix 2 M€ dels fons Next Generation per a potenciar el vessant turístic de les muralles de la ciutat
La convocatòria dels Plans de Sostenibilitat Turística doten de recursos el projecte 'Tortosa, el passat és una aventura'
Tortosa ha aconseguit una nova aportació provinent dels fons europeus Next Generation, en este cas dins del programa extraordinari dels Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions. La ciutat rebrà 2 milions d'euros per a poder desenvolupar el projecte 'Tortosa, el passat és una aventura', que té com a objectiu potenciar l'aprofitament del patrimoni històric de la ciutat des d'un punt de vista turístic.

El projecte presentat per l'Ajuntament s'estructura al voltant de quatre eixos: el de transició verda i sostenible, en el qual s'encabaixen accions com la creació d'un cinturó verd que unisca el fortí d'Orleans fins a la Torreta de Remolins, també la restauració ambiental al llarg de tot este cinturó, així com la creació de cunetes verdes vegetals a les zones de barrancs per on travessa l'itinerari. El segon eix se centra en la millora de l'eficiència energètica, amb la instal·lació d'enllumenat alimentat per energia solar i també amb l'habilitació d'un carrilet verd: un tren turístic impulsat per energia elèctrica, previst per al 2025. En tercer lloc, també hi ha actuacions per a impulsar la transició digital, amb instal·lacions interactives a l'Espai Sant Domènec que permetran crear murals sobre les parets del cor de l'antiga església, també un joc de misteri per a dispositius mòbils, per a poder interactuar amb els diferents elements de les muralles, una ruta de geoamagatall ('geocache') repartit al llarg del recorregut, o un programa de mentoria amb les empreses del sector per a impulsar la innovació. L'últim eix d'actuacions se centra en la competitivitat, amb accions com ara la museïtzació a l'aire lliure de les Avançades de Sant Joan i el fortí d'Orleans, l'execució del pla d'impuls gastronòmic de Tortosa, o la formació d'agents turístics.

Les actuacions incloses al projecte 'Tortosa, el passat és aventura' es desenvoluparan al llarg dels anys 2023, 2024 i 2025.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha posat en valor l'assoliment d'esta aportació ja que suposa poder seguir potenciant el conjunt emmurallat de la ciutat: "Amb estos recursos podrem continuar invertint en el nostre patrimoni, recuperant les muralles i dotant-les d'uns actius que milloraran l'experiència turística", ha apuntat. A més a més, Roigé remarca que Tortosa és l'única ciutat de les Terres de l'Ebre que ha aconseguit recursos d'esta convocatòria, i una de les dos úniques ciutats de tota la demarcació, juntament amb Tarragona. A la vegada, l'alcaldessa recorda que Tortosa ja s'està beneficiant d'una aportació procedent de la primera convocatòria dels Plans de Sostenibilitat Turística, aleshores per a l'ampliació de la Via Verda des de Tortosa fins a la Ràpita, amb una aportació de 5 M€. Uns treballs que es duran a terme durant el 2023.

En els últims anys, Tortosa ha intensificat els treballs per condicionar les muralles i poder-les posar encara més en valor com una part activa i important del patrimoni cultural de la ciutat. En este sentit, l'Ajuntament va aconseguir la titularitat de la fortificació de Tenasses, on ja hi ha dut a terme diverses actuacions de consolidació, neteja i restauració. A més, també es va intervindre a les Avançades de Sant Joan i a la muralla del portal del Rastre, es va crear un passeig per damunt de la fortificació a la muralla de Remolins, on també es va restaurar la torre del Célio. Actualment, estan en marxa els treballs per a intervindre al fortí del Bonet i per a generar un nou tram del passeig de les fortificacions per damunt de la muralla medieval del Rastre, amb una aportació del programa Temps de Gòtic, conjuntament amb la fundació La Caixa i el departament de Cultura,