ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent
Ajuntament de Tortosa
Ajuntament de Tortosa
Traducció

Nota de premsa

Publicat el 13/12/2022
En marxa, les obres que permetran mantindre a Tortosa el servei de patologia forense de les Terres de l'Ebre
L’Ajuntament assumeix l’adequació de l’espai, situat en un equipament municipal, mentre que Justícia dotarà tot el material tècnic per fer les autòpsies
Ja són en marxa, els treballs per a arranjar les instal·lacions del servei de patologia forense de les Terres de l'Ebre, ubicat a Tortosa. Es tracta d’un espai situat en un equipament municipal, al costat del recinte hospitalari de la Santa Creu de Jesús, en el qual s’està intervenint per a adequar-lo a les necessitats que comporta este servei.

Els treballs suposen l’arranjament interior de tot l’espai, amb unes obres que van a càrrec de l’Ajuntament de Tortosa amb un cost de 324.000 euros, i la instal·lació de tot l’equipament tècnic per part de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, del departament de Justícia, amb un cost de 220.000 euros.

Ara fa un any, l’Ajuntament i el departament de Justícia van acordar mantindre a Tortosa el servei de patologia forense. D’esta manera es va esvair la possibilitat que este servei fos traslladat a Tarragona, atès que les anteriors instal·lacions no reunien les condicions tècniques adequades, i es va evitar, així, que les famílies de difunts que es troben en esta situació haguessen de fer desplaçaments tan llargs en uns moments tan complicats.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, destaca el fet que “amb la inversió per part de l’Ajuntament, amb una clara vocació territorial, fem possible mantindre a Tortosa un servei que no és només per a la ciutat, sinó per a tot l’àmbit de les Terres de l’Ebre”.

De la seua banda, el director de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, Eneko Barberia, apunta que “ens hem de felicitar perquè Tortosa disposarà d’unes instal·lacions modernes, adaptades a la realitat del s. XXI, que respondran a les necessitats tècniques, tan específiques, que requereix un servei com el de la patologia forense”.

De mitjana, anualment es duen a terme unes 130 autòpsies a Tortosa. Les autòpsies no són les úniques activitats que fa l'IMLCFC. Entre els anys 2019-2021, el total d'actuacions a la divisió de les Terres de l’Ebre ha estat al voltant de 2.800 l'any. Destaquen, per exemple, els reconeixements de lesionats (35 %) i les actuacions relacionades amb la psiquiatria forense (fins a un 15 %), entre les quals hi ha la valoració de l'estat mental dels agressors.

Una vegada finalitzats els treballs d’adequació de l’equipament, a partir del projecte de l'arquitecte local Carlos Vergés, el servei comptarà amb dos sales d’autòpsies, un laboratori, una sala per a neveres, una àrea de residus orgànics, dos magatzems i altres zones per a usos comuns i administratius. A més, comptarà amb aparells d’última generació, amb els avenços tecnològics adients com ara dos taules d'autòpsia, les cambres de refrigeració i les cambres de congelació i tot el material tècnic necessari, com ara prestatgeries, vitrines i equipament auxiliar, entre d'altres.

L'adequació del servei de patologia forense coincideix amb una altra actuació, també en marxa, que permetrà reformar les actuals instal·lacions del tanatori municipal situat al poble de Jesús.